Velká Amerika se také nazývá českým Grand Canyonem. Na dně tohoto asi 800 metrů dlouhého a 200 metrů širokého lomu, v hloubce 100 metrů, se nachází dvě navzájem propojená jezírka s průzračnou vodou. Sousední o něco menší lom, Malá Amerika, je se svým větší sousedem a dalšími menšími v okolí propojen podzemními štolami, které jsou, ale bohužel pro veřejnost nepřístupné.

Lomy jsou oblíbeným turistickým cílem. Mnozí turisté k němu však nevyráží jen za procházkou, ale také za dobrodružstvím či čirou vodou. Záchranáři k nim vyrážejí velmi často. Každoročně se v něm zraní hodně turistů a také jich v něm hodně zemře. Hlavní důvod, proč Velká Amerika v létě láká tisíce turistů je koupání. Úrazy se nestávají při fotografování, ale přitom, když se lidé snaží dostat ze shora dolů. Místo rovněž vyhledávají sebevrazi. 

Pohledy z dronu na Boleradice a okolí.
Od počítače přímo do oblak! Podívejte se na Boleradice a okolí pohledem dronu

V roce 2017 například záchranná služba vyrážela pro dívku, která se zde chtěla vykoupat i přes zákaz a při sestupu se jí po šikmé turistické stezce sklouzla noha. Spadla z dvaceti metrů do vody, ale naštěstí ji viděli dva lidé, kteří ji zachránili před utonutím. Dívka vyvázla s rozdrceným ramenem, pohmožděnou páteří a zlomenou stehenní kostí.

Oba lomy jsou oblíbeným místem i filmařů. Byly zde natáčeny scény z filmů Limonádový Joe nebo Akumulátor.