„Pojďte si se mnou projít Historické Město roku 2020 Frenštát pod Radhoštěm. Venku bylo jako na jaře, příjemných 15 stupňů. Podvečerní svítící lampy dodávají tomuhle městu večerní kouzlo," láká čtenáře fotograf Jiří Baran.

Frenštát pod Radhoštěm

Frenštát pod Radhoštěm se vloni stal Historickým městem Moravskoslezského kraje roku 2020. Uspěl s obnovou městských památkových rezervací a plusové body v hodnocení získal také například za přístup k regulaci reklamy.

Město leží uprostřed malebné krajiny moravských Beskyd. Díky barvité horské krajině s impozantní bájnou horou Radhošť, spoustě příležitostí pro pěší i cyklistické výlety, lyžování i běžkování je vyhledávaným turistickým cílem ve všech ročních obdobích.

Frenštát pod Radhoštěm se může pochlubit mnoha významnými osobnostmi, kteří zde zanechali silnou stopu. Jsou však rodáci, kteří svým významem rozsah města překročili. Například básník a spisovatel Josef Kalus, sochař Albín Polášek, hudební skladatel Jan Nepomuk Polášek, básník, dramatik a publicista František Horečka, či žurnalistu a politik Záviš Kalandra, který se stal obětí komunistických represí.

Ze sportovců je to český skokan na lyžích, olympijský vítěz a český lyžař století Jiří Raška. Jako mladý skokan dostal do legendární party kolem trenéra Zdeňka Remsy, jíž se říkalo Remsa Boys. Zásluhou olympijského vítěze, mistra světa a frenštátského rodáka Jiřího Rašky vyrostl na svazích kopce Horečky areál se čtyřmi skokanskými můstky.

Opomenout nelze ani dalšího frenštátského rodáka, významného skokana na lyžích Jiřího Parmu. Čtyřikrát reprezentoval naší republiku na olympijských hrách, startoval na ZOH 1984, 1988, 1992 a 1994.

Své kořeny zde zapustil také Karel Loprais, který je dodnes jednou z největších osobností Rallye Dakar. Ze všech závodníků v historii má Monsieur Dakar na svém kontě druhou nejlepší bilanci pódiových umístění, před ním je již jen nedostižný Stéphane Peterhansel. Kromě Dakaru se aktivně účastnil i Rallye Paříž-Peking a dubajské Desert Challenge.