Semena kolovníku mají vysoký obsah kofeinu. Z příbuzného kolovníku zašpičatělého (Cola acuminata) se ze semen získával extrakt, který se přidával do jednoho světoznámého nápoje a promítl se i do jeho dvouslovného názvu. Jeho první část má taktéž svůj původ v botanice, ale to už by byl zase příběh o jiné rostlině. 

Dnes se kolovník využívá ve farmacii k výrobě povzbuzujících preparátů a není problém sehnat ve zdravé výživě mletý kolový ořech (stačí do vyhledávače zadat „mletý kolový ořech“). Ten se užívá ve formě nálevu, který má tmavou a nasládlou chuť. Mezi domorodci v Africe jsou kolové oříšky vyhledávanou pochoutkou s vysokým obsahem škrobu a povzbuzujícími účinky. 

Rozdává se vysvědčení! Chvalte, odměňujte, vzpomínejte s námi.
Rozdává se vysvědčení! Chvalte, odměňujte, vzpomínejte s námi

Celý rod Cola (česky kola nebo kolovník) patří do čeledi Malvaceae (slézovité) a pochází z nížinných a horských lesů v tropické Africe. Počet druhů se udává mezi 100 a 125, přičemž nejvíce se využívá Cola acuminata a C. nitida. 

Kolovník C. anomala roste naproti křížovkářskému záhonu v sekci Afrika. Kolovník zašpičatělý (C. acuminata) naleznete přímo v křížovkářskému záhonu. 

Petr Šíla, ředitel Botanické zahrady Teplice