Z desítek akcí, které se pod Cimrmanovým jménem budou konat po celé republice, si divadlo vybralo Tanvald, kde sezónu zahájí oblíbená cyklojízda.

Dobová cyklojízda po stezce, lemované příběhy z géniova života nebo večerní představení divadla v tanvaldském kině nesoucím Cimrmanovo jméno. Tradiční program obohatí u příležitosti 50. sezóny ještě několik dalších akcí. „Tak třeba ve 12.06 hodin se mohou zájemci vydat společně se Zdeňkem Svěrákem a herci Divadla Járy Cimrmana na pěší pochod „Sladkou dírou k Majáku Járy Cimrmana"," přiblížila část celodenního programu Kateřina Preusslerová z pořádajícího Svazku obcí Mikroregion Tanvaldsko.

Ta se svými přáteli před jedenácti lety odstartovala slavnou Spanilou jízdu cyklostezkou Járy Cimrmana, které se každoročně zúčastňují i protagonisté divadla. Po Cimrmanovi bylo pojmenováno i zdejší kino, v němž se každoročně na závěr cyklojízdy koná představení z repertoáru divadla. Vyvrcholením tanvaldské „cimrmánie" pak byla výstavba rozhledny a cimrmanovského muzea Maják v areálu hospody U čápa v Příchovicích.

„Je to pro nás samozřejmě obrovská čest, že si k zahájení 50. sezóny vybrali právě nás, když v celé zemi poběží desítky dalších akcí," pochlubila se Kateřina Preusslerová.

Stejně jako v jiných ročnících, bude i letos setkání cimrmanologů v Tanvaldě korunováno večerním představením. „I to je trochu mimořádné, protože půjde o málo uváděnou hru Cimrman v říši hudby," podotkla Preusslerová. Na koho se nedostanou vstupenky, nemusí ale zoufat. Celou akci bude živě přenášet Český rozhlas Radiožurnál a přenos si podle Preusslerové budou moci vychutnat i návštěvníci cimrmanovského areálu v Příchovicích.

KTERÁ HLÁŠKA ZVÍTĚZÍ?

Součástí oslav cimrmanových „padesátin" bude i vyhlášení soutěže „O nejlepší hlášku". Lidé mohou dávat svůj hlas vybraným citacím ze 17 her a zasílat svůj tip na webové stránce http://cimrman.rozhlas.cz/. „Vítěznou hlášku představí Zdeněk Svěrák přímo při oslavách 1. října," připomněla Preusslerová. Které z padesáti nejznámějších hlášek dá svůj hlas ona sama, se prý ale ještě nerozhodla. „Mně osobně se nejvíc líbí: 'Nejhorší jsou trpaslíci. Všude vlezou a strašně rychle se množej', ale ta bohužel mezi vybranými není," přiznává. Jak zaboduje mezi patrioty „místní" o cikánovi s kudlou v zádech ze hry Vizionář, je zatím těžké odhadnout. Fakt je, že některé už mají víc jak tisíc hlasů.

Tanvaldské setkání „cimrmanologů" z celé republiky první říjnovou sobotu odstartuje už časně ráno. Kromě spanilých jízd cyklistů a pochodu v historických kostýmech k Majáku Járy Cimrmana je na programu křest vzpomínkové knihy „Půlstoletí s Cimrmanem", hudební vystoupení členů souboru nebo velká přehlídka živých obrazů Járy Cimrmana.

„Padesát let divadla, to už je celkem kus historie. Oslavit takové výročí je milou povinností. Jsme rádi, že si připomeneme odkaz těch, kteří s námi již nejsou, a věřím, že si oslavy užijeme," řekl herec a mluvčí divadla Václav Kotek.

Lidé se s Cimrmanem budou moci nejen bavit, ale také zároveň pomáhat. Zahájení sezony totiž bude mít i charitativní rozměr.

Nadační fond Českého rozhlasu ve spolupráci s Centrem Paraple, které dlouhodobě podporuje Zdeněk Svěrák, a s Nadačním fondem Slunce pro všechny, jež naopak podporoval Ladislav Smoljak, vypsaly sbírku s názvem „Cimrman pomáhá".

Výtěžek z dárcovských DMS CIMRMAN, příspěvku na charitativní účet a prodeje sbírkových předmětů půjde na pomoc lidem se zrakovým postižením, s poškozením míchy a na podporu pacientů se speciálními potřebami. V call centru se 1. října u telefonu vystřídají herci divadla.