Kulturní pozdvižení! Stovky diváků si kupují vstupenky na nové představení mosteckého městského divadla. To se před Vánocemi opět strefilo do vkusu svého publika. V pátek 21. prosince poprvé uvidí na velké scéně veselohru ze studentského a kantorského prostředí Škola základ života, která vychází z kultovního filmu pro pamětníky z roku 1938. Mostečtí umělci chtějí diváky překvapit originálním pojetím s autentickou atmosférou - vytvořili swingovou hudební komedii.

„Swing se stal jakýmsi prostředkem revolty tehdejší mládeže, takže mne napadlo, že by to byl i dobrý leitmotiv naší hry,“ sdělil hostující režisér a odborník na komediální žánr Robert Bellan, který má rád hudbu a od mosteckého divadla dostal k dispozici živou swingovou kapelu vedenou Františkem Krtičkou. K němu se připojila zkušená choreografka Jana Hanušová, která obstarala zábavná taneční čísla. O představení, které ukončí letošní divadelní sezonu, je obrovský zájem. Vyprodaná je i první repríza 27. prosince a rozebírají se vstupenky na leden.

Vánoční koncert Big Bandu Zdenka Tölga s hostem Vladimírem Hronem v Mostě.
Vladimír Hron a Big Band Zdenka Tölga zaplnili mostecké divadlo

Divadlo totiž zvolilo nesmrtelný námět, který se na televizních stanicích pravidelně s úspěchem reprízuje. Například televize Nova odvysílá stejnojmenný film na konci tohoto roku hned dvakrát za sebou - odpoledne na silvestra a pak v noci na Nový rok. Diváci si tak mohou oživit paměť a srovnat mosteckou swingovou verzi s osmdesát let starou klasikou.

„Mnoho hlášek z filmu zcela zlidovělo a film se těší nepřetržité divácké oblibě,“ sdělil dramaturg mosteckého divadla Zdeněk Janál. Nová jevištní verze si podle něj zachovala cit pro studentskou legraci a parodii, respektuje původní dějovou linku se sváry mezi studenty a kantory, ale zároveň humorný příběh proměnila ve velký divadelní spektákl plný dobové hudby a známých písniček. Diváci o nic zásadního nepřijdou.

Čuřil, Krhounek nebo Benetka

Uvidí totiž nejznámější a nejoblíbenější filmové scénky se studenty Čuřilem, Benetkou, Krhounkem nebo s profesory Kolískem, Cafourkem a Gábrlíkem.

„I když to vypadá na mainstreamovou hudební komedii, jde nám o to, aby hra byla nejen zábavná, ale i reálně dramatická, aby naše představení bylo pokud možno pravdivým svědectvím o době a čase dávno minulém,“ dodal režisér, který si práci v Mostě pochvaloval.

Zdroj: Youtube

Škola základ života - Štěstí  Zdroj: YouTube.com/filmexporthomevideo

Rodák z Hodonína ocenil obří jeviště, technické zázemí i herecký soubor. Z něj se v komedii objeví například Lukáš Kofroň, Jiří Kraus, Matyáš Procházka, Vít Herzina, Lilian Fischerová, Markéta Hausnerová, Marcel Rošetzký, Bohuslav Patzelt, Jan Beneš, Regina Razovová či Otto Liška.

„Je to zajímavý titul pro našeho diváka, který rád radost, hudbu, veselí a laskavost. A to je také důvod, proč jsme tuto hru nasadili na konec roku. Náš divák si to zaslouží,“ sdělil umělecký šéf divadla Jiří Rumpík. Podle tvůrců je výhodou hry také její psychologický zásah do publika, protože každý chodil do školy a vzpomíná na různé učitele.

Dvaaosmdesátiletý Jaroslav, klient Domovů sociálních služeb v Litvínově, se stal na chvíli popelářem.
Popeláři z Mostu splnili vánoční přání jednomu dědečkovi. Vzali ho mezi sebe

Na samém počátku byla humoristická próza Študáci a kantoři spisovatele a středoškolského profesora Jaroslava Žáka (1906-1960), který navazující Školu základ života napsal na zakázku nejprve jako divadelní hru a pak se podílel na scénáři filmu režiséra Martina Friče. Jeho komedie patří do Zlatého fondu české kinematografie. Mostecké divadlo uvede svou verzi i v novém roce, nejbližší reprízy budou 8. a 16. ledna.