Kontroverzní příběh, komedii, současný pohled na klasiku či aktuální téma internetových diskusí, tedy pět titulů nabídne ostravské Divadlo Petra Bezruče divákům v příští sezoně.

„Jako první inscenaci příští sezony nabídneme našim návštěvníkům divadelní adaptaci kontroverzního románu Velký sešit švýcarské autorky maďarského původu Agoty Kristofové. Dvojčata Claus a Lucas jsou teprve malí chlapci a už jsou nuceni každodenně se vyrovnávat se surovostí a cynismem světa zmítaného válkou. Příběh sledující zrod zla a ohebnost morálních pravidel uvedeme v české premiéře v pohostinské režii slovenského tvůrce Mariána Amslera," uvedla Michaela Kubicová.

Jan Tříska na Letních Shakespearovských slavnostech
Jan Tříska na Slezskoostravském hradě

DIVADELNÍ ADAPTACE TRIEROVA FILMU

S druhou premiérou se k Bezručům vrátí slavný dánský filmový režisér Lars von Trier tentokrát překvapivě s komedií. V režii Janky Ryšánek Schmiedtové, současné umělecké šéfky souboru, uvedou Bezruči divadelní adaptaci jeho filmu Kdo je tady ředitel?

Stejná režisérka nastuduje klasické dílo českého dramatu Maryšu Aloise a Viléma Mrštíkových.

„Současnou interpretaci klasického díla přinese čtvrtá premiéra sezony v režii mladého režiséra Michala Skočovského, tentokrát se bude jednat o divadelní adaptaci románu Guy de Maupassanta Miláček. Příběh mladého bezohledného muže toužícího po kariéře je především svědectvím o době, která už pevná morální pravidla, slušnost a ohleduplnost nepovažuje za důležitá. Proč jde Georges Duroy přes mrtvoly? Protože může. No prostě miláček," dodala Michaela Kubicová.

Autorskou inscenací na současné téma uzavře sezonu mladý slovenský režisér Braňo Holiček. „Projektu vznikajícímu přímo pro naše divadlo dal název Nejsem rasista, ale… a zaměří se v něm především na prostředí internetových diskusí. Právě tam totiž pod pláštěm anonymity a hrdosti na vlastní názor tak často bují sdílená nenávist a strach," doplnila Michaela Kubicová.

Milan Lasica.
Námětů na filmovou satiru je i dnes docela dost, říká slovenský herec Milan Lasica