„Dvanáct herců po celou dobu přítomných na scéně nás provede historií trojské války, která se ve druhé části inscenace stává symbolem absurdity válečného úsilí všech dob,“ říká členka dramaturgické rady Kamila Černá.

Diváci blízko hercům

Silná bude letos podle jejího kolegy Michala Zahálky tendence k divadlu, jež vyžaduje pohyb či zapojení publika do hry. První z takových inscenací je Nachlass proslulého tvůrčího týmu Rimini Protokoll a slavného divadla Vidy ve švýcarském Lausanne. Hosté se v něm ocitají na návštěvě v pokojíčcích osmi skutečných lidí, kteří se z různých důvodů připravovali na smrt. Diváci budou mít možnost pomyslně se s nimi setkat v jejich nepřítomnosti.

„Výsledkem je hluboce lidské seznámení s někým, koho už ve skutečnosti potkat nemůžeme. Přestože na scéně neuvidíme jediného herce, jde o nesmírně divadelní zážitek,“ míní Zahálka.

Reálný případ

Pozoruhodná komedie Tajný život Friedmanových je dílem krakovského Teatru ludowého a je inspirována skutečným případem americké židovské rodiny. I tady tvůrci pracují s těsnou blízkostí herců i diváků. Zážitkem bezpochyby bude Zdání života častého provokatéra Kornéla Mundruczóa v produkci jeho domovského budapešťského Protonu. Z lotyšské Rigy přijede Národní divadlo s inscenací Čechovova Racka.

Zloději a vlastníci

Domácí scény nabídnou mj. Maryšu z Národního divadla v Praze, Nebeského Deník zloděje Divadelní společnosti Masopust, Společenstvo vlastníků v režii Jiřího Havelky pro divadlo VOSTO5, brněnská Opera Národního divadla přiveze Pravidla slušného chování v moderní společnosti, Husa na provázku Dočekalovu Dynastii a ostravská Komorní scéna Aréna Vyrozumění. Dojde i na originální pojetí Londonova Bílého Tesáka v Divadle Drak.

Letní filmová škola 2018.  Iva Janžurová
Ivu Janžurovou v pondělí uvedli do Síně slávy Národního divadla

Open air

Tradičně jsou připravena představení v prostoru Moving Station na Jižním předměstí a doprovodný program zdarma, například vystoupení pod širým nebem, koncerty, výstavy a workshopy.

Dnes to bude například humorně-kaskadérská podívaná německých Bängditos na náměstí Republiky, zítra pak dokumentaristicky laděná inscenace inspirovaná kauzou prostějovského židovského hřbitova Po tvých hrobech šlapu, jež bude k vidění v Moving Station.