„První část inscenace vychází ze scénáře Goebbels– –Samomluva, jehož autorem je německý režisér, dramaturg a současný ředitel divadla Schauspiel Frankfurt Oliver Reese,“ vypráví Pařízek. „Sestavil z deníkových zápisů a projevů Josepha Goebbelse výsostně dramatický text, ve kterém se odráží sled situací, emocionálních zvratů, politických machinací a válečných konfliktů od Goebbelsova mládí až po jeho sebevraždu. Je mi líto, že to musím takto nazvat, ale je to stejně tak zdrcující jako strhující. Strohý a neobvykle precizní jazyk, postupem času čím dál tím nelidštější postoje, očividná lhostejnost a chladnokrevnost působí. ‚Pán myšlenek Třetí říše‘ byl vynikajícím agitátorem. Scénář Olivera Reeseho je toho odrazem.“

Druhou částí je pak pokus o poslední „výpověď“ herečky Lídy Baarové, ve které Pařízek velmi volně zpracoval motivy knihy Útěky (Život české herečky, jak jej, podle jejího vyprávění, zapsal Josef Škvorecký). „Goebbels Lídě Baarové naprosto propadl. Přesto se o ní ve svých denících zmiňuje jen na dvou místech. Její jméno jsem – při pozorné četbě – objevil pouze jednou. Jeho vztah s Češkou nebyl žádoucí. Intimní sféra zde zasahovala do politiky, poměr mezi dvěma lidmi se stal skutečně delikátní otázkou mezinárodních vztahů,“ uvádí Pařízek, zároveň režisér představení a autor scény v jedné osobně.

Do rolí Josepha Goebbelse a Lídy Baarové obsadil Martina Pechláta a Gabrielu Míčovou. Premiéra se uskuteční už dnes, nejbližší reprízy jsou naplánovány na 7., 15. a 24. září.