„Vítězem neoceňované kategorie s názvem Největší zážitek ze zahraničního divadla se stal Ibsenův Nepřítel lidu německého divadla Schaubühne am Lehniner Platz uvedený na Mezinárodním festivalu Divadlo," uvedl Král.

V nominacích na nejlepší inscenaci roku 2015 jsou kauza Schwejk (Studio Hrdinů Praha), Lidská tragikomedie (Divadlo v Dlouhé) a Slyšení (Komorní scéna Aréna). Cenu za ženský herecký výkon si může odnést Iva Janžurová za roli královny Alžběty II v inscenaci Audience u královny, Jana Plodková (Hamlet, Hamleti) nebo Marie Štípková (Géša Gottfriedová, Brémská svoboda). Za mužský herecký výkon jsou nominováni Marek Cisovský (Eichmann, Slyšení), Juraj Kukura (Fjodor Karamazov, Bratři Karamazovi) a Jan Meduna (Viktor, Viktor aneb Dítka u moci).

Divadlem roku 2015 se může stát Divadlo v Dlouhé, Komorní scéna Aréna nebo Studio Hrdinů. Nejlepší poprvé uvedenou českou hrou roku 2015 bude Zásek uvedený Dejvickým divadlem, Pankrác '45 (Švandovo divadlo) či Slyšení (Komorní scéna Aréna). Naději na titul scénografa roku má hned dvakrát Marek Cpin za výpravu Doktora Živaga v Divadle Na zábradlí a Dítek u moci v Divadle v Dlouhé. Uspět může i Lucie Škandíková za scénu Z mrtvého domu v Národním divadle Praha.

Na ocenění za hudbu je nominovaných sedm skladatelů – Ivan Acher (Lidská tragikomedie, Divadlo v Dlouhé), Marek Doubrava (Libozvuky, Divadlo Minor Praha), Nikos Engonidis (Je třeba zabít Sekala, Národní divadlo Brno), Roman Holý (Popeláři, Švandovo divadlo), Patr Kaláb (Romeo a Julie, Letní shakespearovské slavnosti 2015 Praha), Václav Kořínek (Doktor Faustus, Národní divadlo moravskoslezské Ostrava) a Jakub Kudláč (Modrý pták, Národní divadlo Praha). Jako talenty roku divadelní kritici nominovali herce Roberta Fintu a Štěpána Kozuba, herce a tanečníka Iva Sedláčka a režiséra Michala Skočovského.

Ankety časopisu Svět a divadlo se zúčastnilo 71 z celkového počtu 240 oslovených divadelních kritiků. Na pražské scény se váže 18 nominací, sedm na ostravské, dvě na Kladno a jedna na Brno a Ústí nad Labem. Hlasy v anketě dostalo 30 divadel. Více informací je na www.svetadivadlo.cz.

Loňský ročník Cen divadelní kritiky skončil úspěchem pražského Divadla Na Zábradlí, které se stalo Divadlem roku 2014, režisér Jan Frič převzal cenu za Inscenaci roku a zvítězilo i v dalších kategoriích. Ceny nesly 22 let v názvu jméno režiséra Alfréda Radoka. Před dvěma lety ale správní rada Nadačního fondu Cen Alfréda Radoka, který je na základě ankety časopisu Svět a divadlo uděloval, oznámila, že s nimi končí. Za důvod označila „rozdílné názory obou stran na podobu cen".