Například Skoroničtí si nedávno připomněli už sto dvacáté výročí založení ochotnického divadla. V rodné obci slavného herce Josefa Somra, ve Vracově, působí s přestávkami ochotnický soubor asi deset let, nyní pod názvem Divadelní spolek při Domě dětí a mládeže Vracov. „Hráli jsme Galuškovo Slovácko sa súdí, Noc na Karlšteně a naposledy naši herci nastudovali Drdovy Hrátky s čertem," uvedla ředitelka organizace Edita Gasnárková.

Podle ní je soubor věkově složený od studentů až po důchodce, na jevišti se objeví učitel vedle etnografky, zdravotní sestra vedle prodavačky. „Je nás kolem patnácti divadelníků, jsou mezi námi také podnikatelé i jiné profese. Vloni jsme Hrátky odehráli v Újezdci, v Miloticích, ve Bzenci, ve Strážnici a u nás doma ve Vracově," doplnila Gasnárková.

Ve Veselí nad Moravou se uskutečnil i první ročník přehlídky ochotnických divadel Podzimní divadelní košt. Na diváky čekalo sedm představení a ansámblů z Louky, Lipova, Blatnice pod Svatým Antonínkem, Velké nad Veličkou, Strážnice, Ostrožské Nové Vsi či Veselí nad Moravou. Vedle místních souborů se představil i několikanásobný finalista celostátní přehlídky Jiráskův Hronov, kočovné divadlo Ad Hoc s jádrem složeným z místních rodáků.

Ochotnické divadlo Milady Musilové při Kulturním domu Strážničan letos na jaře nastudovalo pohádku principálky souboru Gabriely Dobišové O Duši. „Náš soubor se rozrostl na dvacet lidí. Premiéru jsme měli nedávno v květnu, reprízovat budeme v polovině října ve Strážnici," uvedla za Strážničan Gabriela Dobišová.

Hroznolhotský spolek Hrozen si letos vybral dovolenou. Nikoliv od divadla, ale v divadle. V sestavě Andrea Vajdíková, Eva Kubišová, Jitka a František Pavlicovi, Marie Pavlicová, Jiří Falešník, Václav Petrucha, Eva Podkalská a Jarmila Kedroňová vyrazil na Dovolenou ólinkluzif a diváci se mohli potrhat smíchy. „Je to můj osm let starý přepracovaný scénář, tenkrát jsme moc nehráli a vidělo nás proto málo lidí. Dovolenou jsme odehráli už jedenáctkrát," řekla autorka her a režisérka Jitka Pavlicová.

Hrozen uvidí o víkendu diváci v Popovicích a koncem srpna také v Miloticích. „Zájem je veliký, míváme plno a některé pořadatele musíme, ač neradi, odmítat. Už dnes řešíme představení v příštím roce, asi by to v budoucnu chtělo nějakou změnu," povzdychla si režisérka Pavlicová.