Připomněl, že rok 2014 je z pohledu příznivců díla slavného alžbětinského dramatika rokem jubilejním. Letos totiž uplyne 450 let od jeho narození. "Připomínkou jedinečného výročí bude též hostování londýnského divadla Globe, které do Čech zavítá díky spolupráci Prague Shakespeare Company a Letních shakespearovských slavností. Na dvou večerech 25. a 26. června jeho členové uvedou na Pražském hradě inscenaci Hamlet.

Letní shakespearovské slavnosti, jejichž generálním partnerem je už patnáct let skupina PPF, uvedou Shakespearovu sváteční komedii Mnoho povyku pro nic ve vlastním nastudování poprvé. Na přírodní scéně se objeví například Václav Jílek, Petra Horváthová, Petr Čtvrtníček, Leoš Noha, Lenka Zahradnická, Radúz Mácha, Jan Révai a Pavel Nový.

V režii Jiřího Menzela

„Mám pro tuhle Shakespearovu komedii – nekomedii zvláštní slabost. Je rozkošně ukecaná a nepředstírá nijakou zvláštní filosofii, kromě té, že se nic nemá brát vážně. A taky nás poučuje, že na této planetě je ze všech božích tvorů právě člověk tvorem nejlegračnějším," komentoval to Menzel, který není na slavnostech nováčkem. Režijně je podepsán pod jednou z nejúspěšnějších inscenací, komedií Veselé paničky windsorské. Tu s Bolkem Polívkou a Simonou Stašovou v hlavních rolích vidělo už více než 100.000 diváků, letos budou v repertoáru rekordní šestou sezonu.

„Dále se mohou diváci těšit na loňskou velmi úspěšnou hru Sen noci svatojánské režijního tandemu Skutr s Vandou Hybnerovou, Davidem Prachařem, Hanou Vagnerovou a dalšími. Uvedena bude i Špinarova inscenace komedie Zkrocení zlé ženy s Tatianou Vilhelmovou či Janou Strykovou a Romanem Zachem v hlavních rolích," uvedl Turner.

Premiéra v Ostravě

Podruhé přijede z Bratislavy na Pražský hrad slovensko-česká komedie Dvaja páni z Verony s Lukášem Vaculíkem a Zuzanou Norisovou. V Ostravě bude mít premiéru inscenace Jak se vám líbí. Tu nastuduje s předními ostravskými herci Michal Lang, který ji v Praze představí na třech večerech v červenci. Letos naposledy budou mít diváci příležitost zhlédnout Richarda III. v hlavní roli s Jiří Langmajerem.

Letní shakespearovské slavnosti se konají od 24. června do 6. září a v Praze proběhnou již tradičně na dvou plenérových scénách. V Nejvyšším purkrabství Pražského hradu a na Letní scéně Hudební a taneční fakulty AMU v Lichtenštejnském paláci na Malostranském náměstí. Slavnosti se dále konají v Brně, Ostravě a Bratislavě. Více informací o letošním programu, repertoáru, cenách vstupenek a možných slevách naleznou zájemci na adrese www.shakespeare.cz.