Zatímco Marek Holý, který si Romea před časem zahrál ve svém někdejším ostravském angažmá v Národním divadle moravskoslezském (NDM), kde byla na jevišti Julií Jana Bernášková (oba nyní působí v Praze), Terezu Dočkalovou znají diváci především z Komorní scény Aréna.

„Ale oba už si spolu v minulosti zahráli v dalším známém shakespearovském opusu Komedie omylů. Na otázku, zda si myslí, že by tento příběh mohl být pro mladou generaci už archaický, nám Tereza Dočkalová odpověděla: „To si vůbec nemyslím. Asi je to dobře vidět ve filmové verzi režiséra Baze Luhrmanna s Leonardem DiCapriem. Právě i tento film ukazuje, jak je slavná předloha nadčasová a příběh stále žije,“ míní Tereza Dočkalová.

„Jsem velmi rád, že jsem mohl Terku poznat a nyní máme spolu příležitost si zase zahrát, byť v repríze, v Romeovi a Julii,“ tvrdí nadšeně Marek Holý.
Někteří herci někdy hořekují dokonce nad tím, že ještě ve létě „musejí hrát“ a že si neodpočinou před novou divadelní sezonou.

„Někdy trošičku si i v tomto duchu postesknu, ale myslím si, že se to dá skloubit s prázdninami. Už proto, že se představení hrají večer, tak celý den je nastavený na malinko jiné tempo,“ odpovídá Tereza Dočkalová.

A v čem se Tereza podobá v životě své jevištní postavě? Režisér představení Pavel Šimák, současný šéf činohry Národního divadla moravskoslezského, měl představu řečenou jeho slovy – vykopat z toho příběhu romantiku a hrát to jako setkání o dvou mladých lidech, kteří se potkali a zamilovali se do sebe. Nevím, nakolik se nám to daří, to už musí posoudit divák v hledišti,“ vysvětluje Tereza Dočkalová.

A Marek Holý je už zralejším Romeem. „Poprvé jsem si ho zahrál, když mi bylo osmnáct, nyní mám třicet, takže i můj posun v této roli je patrný, některé záležitosti už vnímám poněkud jinak, ale něco samozřejmě stále zůstává,“ uzavírá naše setkání Marek Holý.

Další úspěšné reprízy
Až do 10. srpna návštěvníci Letních shakespearovských slavností v Ostravě zhlédnout ještě představení Jindřich IV. v úpravě a režii Lucie Bělohradské s Janem Dolanským, Norbertem Lichým a Ladislavem Mrkvičkou. Na programu zůstává i divácký hit Veselé paničky windsorské režiséra Jiřího Menzela s Bolkem Polívkou a Simonou Stašovou a na závěr se nám představí inscenace Macbeth v hlavní roli s Veronikou Freimanovou. Součástí festivalu je divadelní workshop pod vedením profesora London Metropolitan University – Giana Carla Rossiho – a jeho studentů, který vyvrcholí právě dnes. Představení začínají ve 20.30 hodin.
Na Romea a Julii je ještě šance jít na Slezskoostravský hrad zdarma
Mnohá představení na letošních Letních shakespearovských slavnostech v Ostravě byla už několik týdnů před jejich začátkem beznadějně vyprodana. Šanci navštívit tuto akci se nabízí ještě při inscenaci Romeo a Julie, která se hraje odsoboty do 27. července na Slezskoostravském hradě. Při zakoupení jedné vstupenky nabízejí pořadatelé druhou vstupenku zdarma. Jak známo, představení nastudoval režisér Pavel Šimák, současný šéf činohry Národního divadla moravskoslezského a v titulních rolích se představí Marek Holý coby Romeo a Tereza Dočkalová jako Julie. Postavu chůvy si zahraje Jitka Smutná.

Více informací o letošním programu, cenách vstupenek a možných slevách najdete na www.shakespearova.cz.