Podle jihomoravského hejtmana není rozhodnutí cenzurní. „Nic nezakazujeme ani nedoporučujeme divákům, jaké představení mají nebo nemají navštívit. Hospodaříme s veřejnými prostředky a chceme podporovat takové projekty, které lidi nerozdělují a nevyvolávají negativní emoce ve společnosti,“ uvedl.

Aktivisté ze skupiny Slušní lidé přerušili představení před scénou, kde Ježíš znásilňuje muslimku.
Hra s Ježíšem: protestující narušili představení, vyvedli je policisté



Protesty z minulého týdne navíc podle politologů mohou být začínající politickou kampaní před podzimními komunálními volbami. „Nelze přesně určit kdy kampaň začíná. Je jí každá aktivita politické strany nebo hnutí před volbami. Je to snaha získat jakýkoliv vliv,“ uvedl odborník na politický marketing Karel Komínek. Podle něj je to případ hnutí Slušní lidé, které největší protesty zorganizovalo.

Protest na Zelném trhu proti kontroverzní hře.
Tak brutální zastrašování jsem nečekal, říká o protestech ředitel divadla Glaser

Jeho členové přímo při sobotním představení vtrhli na jeviště. „Jsou radikálně protestní, ale za extremisty bych je bez dlouhodobějšího sledování neoznačil. Podobné sledování by však v jejich případě bylo vhodné. Způsobem prosazování se navíc inspirují třeba u Žít Brno před minulými volbami,“ upozornil politolog Miroslav Mareš.

Ilustrační foto
Rok protikuřáckého zákona: Stížnosti na kuřáky? V hospodách přibylo, venku ubyvá