Anglickému herci, režisérovi a dramatikovi Brandonu Thomasovi (1848-1914) stačilo napsat jediný kus, aby se stal legendou (ostatní jeho hry jsou dnes víceméně zapomenuty). Charleyova teta se okamžitě zabydlela nejen na britských a evropských, ale také na amerických jevištích, její první londýnská inscenace se mezi léty 1892 a 1896 dočkala 1466 repríz.

V českých zemích byla poprvé uvedena již v roce 1894 a role Babbse se stala vděčným námětem pro řadu hereckých hvězd včetně Vlasty Buriana, Lubomíra Lipského nebo Jana Hrušínského.

V Mostě byla Charleyova teta poprvé uvedena v roce 1993, kdy si lorda Babberlyho zahrál Patrik Jílek. Již tehdy inscenaci režíroval Milan Schejbal, který tak nyní vstoupil do stejné řeky, samozřejmě v jiné výpravě z dílny Kateřiny Baranowské a se zcela novým obsazením.

Charleyovu tetu milují nejen diváci, ale i samotní herci, kterým příběh o jednom malém podvodu s mužem převléknutým za ženu nabízí možnost se na jevišti dosyta vyřádit. Těžko dnes v mosteckém ansámblu hledat někoho jiného pro roli lorda Babberleyho než Jiřího Krause. Jako Babbs je excelentní, ničí divákovu bránici každým slovem, změnami hlasu, mimikou i gesty. Scéna, kdy v každé ruce drží ňadro jedné slečny, nemá chybu, stejně jako jeho pojetí opice z džungle.

V Thomasově komedii se však vše netočí kolem jediného herce, naopak jsou brilantně rozehrány i další charaktery. Bláznivě zamilovaní Jack Chesney (Vít Herzina) a Charles Wykeham (Ondřej Dvořák) udělají vše pro to, aby získali své milé, byť poněkud „jednoduché" dívky Kitty (Karolína Herzinová) a Amy (Lilian Sarah Fischerová), a k tomu jim má jako záminka pomoci právě Charleyova teta, nechutně bohatá Dona Lucia D´Alvadorez. Ta pravá v podání Ivany Zajáčkové však nejprve nedorazí, a tak musí zaskočit falešná v podobě kamaráda Dobbse. Jenže nebyl by to čert, aby o něj nesváděli boj dva nesmiřitelní kohouti Sir Francis Chesney a Stephen Spettigue, brilantně ztvárnění Jiřím Rumpíkem a Otto Liškou. Samozřejmě, že nakonec vše praskne, ale když se k zamilovaným přidá i Luciina schovanka Ela Delahayová (Zita Benešová), lze čekat svatební happy-end. Jen aby vše stihl nachystat „distingovaný" sluha Brasset (Jakub Dostál)…

Charleyova teta prostě nestárne a v novém mosteckém nastudování skvěle baví. Určitě má potenciál zabodovat i v Ceně diváka, jejíž nový ročník byl u příležitosti premiéry této komedie právě vyhlášen.

Jiří Macan