Nultý ročník Léta ochotnických divadel se od 21. července odehraje v divadle Studio DVA. Pražská scéna poskytne na osm večerů svoje jeviště divadelním spolkům z celé České republiky. Amatéři přivezou to nejlepší ze svého repertoáru.

Diváci se mohou těšit na tituly jako například Taková normální rodinka v podání Spolku divadelních ochotníků ze Sedlčan. Adaptace televizního seriálu o rodinném soužití několika generací je na programu přehlídky v sobotu 28. července.

V Sedlčanech má amatérské divadlo již více než 170letou historii a tradici. Ve stovkách jeho her hostovala řada známých herců Jiřina Štěpničková, Eduard Kohout, Růžena Nasková, Olga Scheinpflugová či v novodobé historii třeba Jana Krausová, která spolupracuje i s divadlem Studio DVA.

Přehlídku však v sobotu 21. července zahájí Divadelní spolek Vojan z Libice nad Cidlinou, který se letos stal držitelem prestižní Ceny Pavla Dostála za přínos českému amatérskému divadlu. Libičtí v Praze přestaví komedii Nevěsta k pohledání v autorské režii Jaroslava Vondrušky.

V neděli 22. července zavítá na scénu divadla Studio DVA Divadelní spolek Vrchlický z Jaroměře se svojí novinkou Lakomec a další světci. Autorem úpravy je Jan Sklenář, herec a režisér Klicperova divadla v Hradci Králové a stálý spolupracovník souboru.

Nancy Sinatrová, první manželka Franka Sinatry, zemřela ve věku 101 let.
Zemřela první žena legendárního zpěváka Franka Sinatry. Bylo jí 101 let

Za zmínku stojí i muzikálová komedie o svobodě, nezávislosti a rokenrolu Šakalí léta. Populární film pro divadlo upravil Miroslav Hanuš a pražská repríza v podání Divadelního spolku Tyl z Rakovníka se uskuteční v úterý 24. července.

Na programu jsou ještě komedie Ať žijou Hoštice (Volyňské divadelní studio VODVAS), Večírek, anebo u Vás se nezouváme (Divadlo Navenek, Kadaň) a Úžasná svatba (Divadelní soubor AMADIS, Brno). Poslední představení je na programu v pondělí 30. července. Prachatičtí ochotníci přijedou s třeskutou komedií Hotel Blackout o lidech na síti i bez ní.

Vstupenky na všech osm představení za jednotnou cenu 99 korun jsou již v prodeji. Začátek je vždy v 19 hodin.