„Benefici organizuje nadace Život 90, videoukázky budou převzaty z televizních inscenací," řekla herečka, která, jak říká, nerada bilancuje.

Celých 44 let strávila v Divadle na Vinohradech. Ani po loňském odchodu ze stálého angažmá neodpočívá, na jaře se objevila ve filmu Polednice inspirovaného stejnojmennou Erbenovou baladou.

Poprvé se objevila v Soukromé vichřici 

„Zaujalo mě, že šlo o projekt tří začínajících filmařů, kteří se chtěli pokusit o horor. Měli nápad, že ústřední postava nebude jasně zjevena, půjde o nějakou představu v hlavě či v duši," uvedla k filmu debutujícího režiséra Jiřího Sádka Kolářová.

Herečka se na filmovém plátně poprvé objevila před 50 lety v adaptaci Páralovy knihy Soukromá vichřice režiséra Hynka Bočana. Od té doby hrála ve 30 filmech, včetně titulů Na samotě u lesa, Kulový blesk a Léto s kovbojem.

Zahrála si učitelku i nemilosrdnou právničku 

Po listopadu 1989 to byly například Obecná škola, Akumulátor 1, Tmavomodrý svět či Vratné lahve. Víc příležitostí dostala v televizi, boduje i v anketě Neviditelný herec za nejpopulárnější výkon v Českém rozhlasu.

Oslavy Kolářová nemiluje – a tak je ráda, že je prožije uprostřed práce. „Kromě repríz inscenací z pražské Violy, kde od loňska vystupuji s Danou Černou, Janou Synkovou a Mášou Málkovou ve vtipné hře o Emě Destinnové Commedia finita, a osm let s Tomášem Pavelkou v pohádkové alegorii o přátelství, moudrosti, životě a smrti Malý princ, či zmíněné inscenaci od Valšů začínám v České televizi točit pokračování seriálu Život a doba soudce A. K.

Kolářová zkouší hudební pohádku 

Právě jsem měla první čtenou zkoušku adaptace hudebního filmu Šíleně smutná princezna, která bude mít v divadle Studio Dva premiéru koncem listopadu. Ztvárním chůvu, režisérem je Šimon Caban," podotkla.

„Je řada režisérů, kteří mě ovlivnili. Na Vinohradech to byl jednoznačně Jaroslav Dudek, který měl na herce vysoké profesionální nároky, a to i v televizi. Pracovala jsem ale i s Dušanem Davidem Pařízkem a jeho projektech v Divadle Komedie," dodala herečka, která za výkon ve hře Thomase Bernharda U cíle získala Cenu Alfréda Radoka.

Oblíbená herečka se stále častěji obrací k přírodě. „Odpočívám pracovně na zahradě s kolečkem a rýčem. Sázím, vytrhávám plevel, sekám trávu. Tam si vyčistím hlavu, uklidním se a vnímám úplně jiné věci, než ve městě," dodala.

Čtěte také: Jiří Suchý oslaví své pětaosmdesátiny na koncertech v Semaforu