Pěvkyně Tereza Mátlová za hlavní roli sličné Konstance v opeře Únos ze serailu a Jan Ondráček za roli Belmonta ve stejné inscenaci. Širší nominaci získal ještě Tomáš Christian Brázda za roli Hoga Foga v muzikálu Limonádový Joe.

„Semifinálová nominace na prestižní hereckou Cenu Thálie 2016 znamená, že si komise, která ocenění uděluje, váží práce všech tří umělců v našem divadle za uplynulý rok," řekla Deníku mluvčí divadla Alena Vaicová.

Tomáš Christian Brázda byl komisí Thálií upozorněn dopisem, že získal širší nominaci za roli Horáce alias Hogo Fogo z proslulé české operety Limonádový Joe.

„Cena Thálie je nejvyšší možné umělecké ocenění, které je možné v této republice získat. Z užší Thálie mám tedy velkou radost, je to pro mne velká čest," řekl ústecký Hogo Fogo.

NESKUTEČNÝ ÚSPĚCH

Podle něj jde o neskutečný úspěch ústeckého divadla. „Tereza Mátlová, která v Ústí sice hostuje, ale po těch letech už je vlastně naše, zpívá Konstanc přímo skvěle. A Jan Ondráček zpívá fantasticky role Belmonta. Tyto tři nominace jsou potvrzením toho, že se tu dělá dobré umění a divadlo na té nejvyšší umělecké úrovni," rozplýval se Brázda.

„Mám z širší nominace velikou radost, ani jsem nevěděla, že se na nás komise Thálií přijela víckrát podívat," řekla Deníku operní pěvkyně Tereza Mátlová. „Únos ze serailu je sice komická opera, ale paradoxně také velice těžké zpívání," připomněla s tím, že v ní nikdo nemůže zaváhat. Stát se to, celá její energie by šla dolů.

Ústecký pěvec Tomáš Brázda dodal, že je pro něj ocenění velmi zavazující. „Jsem velice vděčný vedení Severočeského divadla i panu režiséru Martinu Novotnému, který inscenaci režíroval, že mi roli svěřili a že to skončilo takovým úspěchem," řekl Brázda.

INSPIRACÍ BYL KOPECKÝ

„Ani ve snu by mě nenapadlo, že bych takové ocenění mohl získat. Moc si toho vážím," byl nadšený.

A prozradil, jaké je kráčet tak ve stopách geniálního filmového padoucha Miloše Kopeckého. „Film jsem viděl, pan Kopecký byl ve své roli fenomenální a my tu v divadle máme filmovou verzi. Samozřejmě že jsem to ale musel hrát po svém."

Ceny Thálie pořádá Herecká asociace v pěti kategoriích: v činohře, v opeře, v baletu a pantomimě, v muzikálu a operetě a v oboru loutkového divadla. Porota rozhoduje o širších, „semifinálových" nominacích (po 7 u činohry a po 5 u dalších tří kategorií) a užších, „finálových" nominacích (po 3 v každé kategorii kromě loutek ženská a mužská role).