Ředitelka této scény Eva Kejkrtová Měřičková už koncem roku uvedla, že Vajdičkův odchod neohrozí nejbližší budoucnost divadla. „Do konce sezony 2017/2018 bude realizován dramaturgický plán, který byl pod jeho vedením v hrubých rysech sestaven," řekla. K rezignaci dospěl Vajdička kvůli dlouhodobým závazkům na Slovensku a v neposlední řadě i osobním důvodům.

Po týdenním rozhodování na nabídku kývnul 

„Zvažovali jsme, koho bychom oslovili zvenku, ale nakonec jsme s herci a vedením divadla dospěli k tomu, že by uměleckým šéfem měl být někdo z nás. Na jedné straně jsme chtěli někoho, kdo by přinesl nové impulzy a inspiraci, ale obávali jsme se, aby nezničil to, co bylo v Dejvicích vybudováno.

Přitom padlo moje jméno a já jsem na to po týdenním rozhodování kývnul," řekl  Myšička, který je členem dejvického souboru od roku 1997. Přišel sem z krátkého angažmá v Národním divadle, předtím vystudoval činoherní herectví na pražské DAMU a Matematicko-fyzikální fakultu v oboru subnukleární fyziky.

S většinou kolegů se zná dvacet let 

Myšička se tak ocitl v trojjediné funkci - jako herec, umělecký šéf i režisér, což byl svého času i zakladatel souboru Miroslav Krobot, který od roku 1996 soubor v anketě Cen Alfréda Radoka čtyřikrát dovedl k titulu Divadlo roku.

„Bude to obtížná situace, jsem si toho vědom. Nadále budu hercem i příležitostným režisérem. Nejsem typ, který by najednou bouchnul do stolu a začal poroučet. Měl bych být jakýmsi koordinátorem, člověkem, který spíše spojuje než rozděluje. S většinou kolegů se znám dvacet let a budu vycházet i z jejich názorů," řekl.

Racionální myšlení se mu může hodit 

Je si vědom toho, že tato scéna je na očích veřejnosti i kritiků, že nebude lehké vysoce nastavenou laťku udržet. „Podobné funkce ale u nás nikdy neměly pevné hranice. I nadále chceme dělat kvalitní a zajímavé divadlo především pro diváky. Ale to není jen na mně, jsme spíše jakousi rodinnou firmou," dodal divadelník, který studium subnukleární fyziky považuje za svou výhodu. „I proto, že to racionální myšlení se mi teď může hodit," podotkl.

V Dejvickém divadle má za sebou třicet rolí 

Na české první scéně hostoval Myšička už za studií, nastudoval tam šest rolí a v angažmá byl od března do července 1997. Dva roky předtím se stal v anketě kritiků časopisu Svět a divadlo talentem roku. Hostoval i v Chebu, v Ypsilonce, Na zábradlí, v Řeznické, ve Viole a v Rokoku.

V Dejvickém divadle má za sebou třicet rolí. Jeho režijním debutem byla v roce 2009 inscenace hry Joea Penhalla Krajina se zbraní, loni následovala režie hry Theodor Holman Interview. Loni tam inicioval projekt nazvaný Co.media. Jako moderátor se v něm setkává s výjimečnými osobnostmi z různých oblastí lidské činnosti, které přibližují návštěvníkům svůj pohled na svět.

Čtěte také: Taneční skupina Nanohach se po 12 letech loučí s publikem