Petr Svojtka a Jiří Janků chystají v Divadle ABC na listopad hudební V+W Revue, která připomene slavnou éru Osvobozeného divadla a jeho dva legendární protagonisty Jiřího Voskovce a Jana Wericha. Inscenaci se specifickým inteligentním humorem bude provázet řada písní Jaroslava Ježka ve zcela nových aranžích a chybět nebudou ani taneční výstupy, které ke každé revui neodmyslitelně patří.

Další premiéru v Divadle ABC připraví na květen Ondřej Zajíc, a to inscenaci Romulus Veliký, komedie antických rozměrů. Jedná se o jednu z prvních her Fridricha Dürrenmatta. „Hlavním hrdinou je poslední římský císař, poslední vládce Římské říše Romulus. Pro mě jeden z největších hrdinů světového dramatu, je v něm všechno – je plný lásky ke světu, ale zároveň je největším anarchistou, klaunem, géniem, vrahem, velkým člověkem i ubožákem. Stejně tak je fascinující celá hra. Má v sobě hravost, napětí, absurditu, ale zároveň i velké gesto," říká Ondřej Zajíc, režisér a ředitel MDP. Hlavní roli ztvární Aleš Procházka.

Divadlo Rokoko naváže na úspěšnou spolupráci s mladým režisérem Pavlem Khekem, který zrežíruje první divadelní hru Marka Epsteina Veterán. Česká premiéra dramatu o vině a svědomí v realitě současného maloměsta proběhne na začátku listopadu. Na březen připraví Arnošt Goldflam současnou komedii izraelské dramatičky Anat Gov Happy End, ve které se lehce a s nadhledem vypráví o velmi vážných věcech.

Po delším čase také opět ožije Malá scéna ABC, a to vrcholným dílem kontroverzního švédského dramatika Augusta Strindberga Tanec smrti o dlouholetém soužití manželského páru. Režie se ujme Viktorie Čermáková, premiéra je naplánována na leden.

Kromě těchto inscenací by se na jaře na scéně Divadla ABC měla představit Simona Stašová a Michal Dlouhý jako ústřední dvojice hry Rodolfa Sonega a Renata Giordana Vím, že víš, že vím, bláznivé komedie o lásce s hořkou příchutí.

Benefiční představení k 85. narozeninám herečky Květy Fialové

Sezonu MDP slavnostně zahájí 5. září v Divadle Rokoko benefičním představením k 85. narozeninám herečky Květy Fialové. Dále se návštěvníci mohou těšit i na nový cyklus Soirée, který se bude konat v Divadle Rokoko každý měsíc.

„Tyto večery jsou především cíleny na naše nejvěrnější diváky, kteří tak mají možnost setkat se neformálně s našimi herci, ale jsou samozřejmě otevřené i všem ostatním. Soirée, která zatím proběhla, byla úžasná a neopakovatelná. V září ji zahájí Tomáš Novotný, jehož velmi vzácným hostem bude paní Eva Pilarová. V říjnu nás čeká libůstka: několik našich herců totiž na začátku své kariéry bývalo členy generačního divadla CD 94, od jehož založení v říjnu uplyne 20 let. Uskutečníme tedy Soirée CD 94, kam jsme pozvali všechny, kteří tímto souborem prošli. Chystáme i celosouborová tematická Soirée, např. vánoční," říká umělecký šéf Petr Svojtka.

Příchozí čeká i řada zajímavých výstav ve foyer divadel, oblíbená Představení pro nezadané či Herecké kurzy pro neherce. Chybět nebudou ani Dámské jízdy v Divadle Rokoko. V Divadle ABC se pak v prosinci rodiny s dětmi mohou těšit na 4. ročník Vánočního festivalu.

Jednu z novinek mohli návštěvníci divadel ABC a Rokoko zaznamenat již na konci minulé sezony, a to změnu ilustrací v časopise MDP i v dalších propagačních materiálech. Skrývá se za nimi Pavel Koutský, známý jako výrobce znělek, reklam a kreslených seriálů (např. Doktor Animo, Do pohádky či Dějiny udatného českého národa, nejnověji natočil celovečerní animovaný film Husiti).

Dokladem oblíbenosti divadel ABC a Rokoko u diváků je žebříček návštěvnosti divadel za rok 2013 Národního informačního a poradenského střediska pro kulturu, podle něhož Městská divadla pražská obsadila šesté místo v celkové návštěvnosti divadel ČR a v Praze jsou nejnavštěvovanějším jednosouborovým činoherním divadlem.