Známý soubor Cirk La Putyka ve spolupráci s Mezinárodním Festivalem nového cirkusu a divadla Letní Letná v červnu a v červenci v Praze na Letné  představuje tak zvané  ChapiteauX  (čti "Jiné místo ve městě"). „Jedinečná atmosféra, inspirativní fantazie, fyzikální zákony, které jsou vzdálené těm pozemským, silné emoce, jedinečný hudební zážitek znějící v uších ještě dlouho po představení – to je ChapiteauX – ojedinělý a mimořádný projekt, u jehož zrodu stojí soubor Cirk La Putyka s partnerským festivalem Letní Letná, profesionálové a průkopníci v oblasti nového cirkusu…," píše na svých stránkách La Putyka. A jak to tedy vypadá v zákulisí?

Čtverečky nebo kolečka

„Nesmíte se ale moc hýbat a dělat prudké pohyby. Ona je ta maringotka dost nestabilní," upozorňuje nás Kristina, která se stará o líčení a kostýmy souboru. Na tváři jedné z akrobatek zrovna štětcem kreslí černobílé čtverečky. „Líčení musí být výrazné a zajímavé. Jedná se vlastně o výtvarný nápad, který se váže ke konkrétnímu představení. Postupně se vyvíjí, takže je pokaždé trochu jiný. Někdy kolečka, jindy čtverečky. Charakteristika, ale zůstává stejná," popisuje Kristina.

„Udělá se náčrt a ten se v průběhu reprízovaní vylepšuje. Chodíme na představení a koukáme, co jednotlivé cviky dělají s účesem a líčením. Jestli jim to padá nebo roztéká," upřesňuje Lenka, která se stará o účesy členů souboru. „A je jasné, že barvy musí hodně vydržet, ale zároveň se v tom herci musejí hýbat," dodává Kristina.

Služební tajemství

Nalíčit jednoho člena souboru ji trvá přibližně dvacet minut. Pro pořádek je na make up i na tvorbu účesů na dveřích vyvěšen pořadník.

„Pálí nám vlasy kulmou a šťouchají nám do očí, to tam napište," laškuje jeden z herců, který momentálně podstupuje líčení. Jinak se herci a akrobaté chodí do maskérny svěřovat. Jako správné vrby ale děvčata nechtějí nic prozradit. „Jsme maskérna, která drží služební tajemství," odpálkuje nás Kristina.

Vydáváme se tedy do zákulisí šapitó, kde je umístěna kostymérna a rekvizitárna. Nechybí ani provizorovní minibar. Připadáme si jako v nějakém vintage butiku. Staré skříně, ve kterých visí přenádherné šaty ala první republika, vedle nich škrabošky a klobouky. „To je jen zbytek. Hodně se toho už odvezlo, protože dohráváme poslední představení," upozorňuje nás průvodce Vítek Novák, který se stará souboru o produkci. Obcházíme celé zákulisí a dostáváme se k pódiu, kde už se někteří rozcvičují.

Provazy, rozštěpy, protahování, ale i přemety na trampolíně jsou nezbytnou součástí fyzické přípravy. „Nejlepší je tělo připravit na to, co bude dělat. Pokud tedy někdo převážnou část představení skáče na trampolíně, pak se skákáním i rozehřívá," vysvětluje Pavel Mašek. A jak dlouho to trvá? Někomu půl hodinu, jinému klidně dvojnásobek. „Je to velmi individuální. Hrozně záleží na předešlé pohybové aktivitě. Jak dlouho předtím člověk nic nedělá nebo naopak, jestli máte zrovna blok zvýšené aktivity," dodává tanečník, kterého (jako většinu jeho kolegů) do souboru přivedla předchozí spolupráce s Rosťou Novákem.

Přestože hraje pouze v představení La Putyka, je z projektu nadšený. „Poznal jsem tu spoustu lidí z jiných branží, akrobaty, gymnasty. Bylo to pro mě příjemné odbočení."

Deset repríz a konec!?

Naopak herečka a akrobatka Anička Schmidtmajerová patří do tzv. pětice statečných, kteří účinkují v každém představení. Poslední dva měsíce hraje takřka každý den, takže ji velmi vyhovuje přítomnost fyzioterapeutky. Ta je k dispozici všem členům souboru. „Moc nám to pomáhá. Máme i možnost zajít si na rehabilitaci, kde nám vrátí žebra tam, kde mají být," říká umělkyně.

Přestože je původně pouze herečka, v La Putyce se naučila například závěsnou akrobacii nebo skákání na trampolíně. Podařilo se jí také zazpívat si operní árii v Národním divadle. „Nikdy jsem nečekala, že se mi něco takového stane. Mysleli jsme, že se odehraje deset repríz a rozloučíme se. Jenže teď máme vlastní šapitó," shrnuje Anička. Moc ji těší, že nový cirkus může lidem přinést radost a inspirovat je. „Je moc příjemné, že se naše práce líbí a že nám lidí vynaloženou energii vrací zpět," uzavírá.