Slovo sládka

Jakub Dušek, sládek eMBe pivovaru

Zhruba před dvěma lety mě oslovil Luděk Novotný, majitel eMBe pivovaru, s nabídkou spolupráce. Tehdy našel prostor v Mladé Boleslavi a rozhodl se zde vybudovat minipivovar s restaurací. Měl jsem možnost vymyslet nejen všechny pivní receptury, ale ovlivnit projekt od samého začátku. S Luďkem Novotným jsme si stanovili kapacitu pivovaru a společně hledali nejvhodnější technologie, jejich dodavatele a snažili se komplikovaný provoz optimálně rozmístit do rekonstruovaného přízemí bývalé sladovny. Byla to po mne velká výzva. Během loňského roku, zatímco probíhaly stavební práce, jsem vymýšlel receptury, objížděl řemeslné pivovary a hledal ty nejlepší dodavatele surovin. Pivovar poprvé otevřel dveře hostům letos v únoru. Připravili jsme pro ně čtyři světlá piva a jeden tmavý speciál. Na čepu nabízíme Světlý ležák 12, ALE 10, Pšeničné pivo 11, IPU 15 a Tmavý speciál 13. V květnu představíme nové pivo a to velmi lehkou Osmičku, ideální jako letní osvěžení po namáhavém sportovním výkonu.

Výroba piva začíná nápadem,  jaké pivo budu vařit, následuje tvorba receptury, podle ní nákup surovin a konečně výroba - vaření piva a jeho kontrola po celou dobu procesu kvašení a zrání. Samozřejmý je dohled na jeho čepování. Důkladná a pečlivá sanitace výrobní technologie a prostředí pivovaru je nedílnou součástí.

Základem všech našich piv je původní český světlý slad. U některých našich piv doplňuji příměs speciálních německých sladů z okolí Bambergu, Jsou to hlavně karamelové a barvící druhy. Tato oblast je vyhlášená touto produkcí. Slady používám moravské,  jsou vyráběny z nejlepšího ječmene pěstovaného na Hané. Chmel vybírám český a některé americké druhy. Ty pouze na piva typu ALE a IPA, protože jim dodávají jedinečnou charakteristickou chuť. Kupujeme to nejlepší, co je na trhu, žádné náhražky.

Poprvé jsem pivo ochutnal v dětství a dodnes si na to pamatuji. Již od páté třídy na základní škole jsem se začal zajímat o pivovarnictví, volba střední školy tedy byla jasná. Vystudoval jsem Střední průmyslovou školu potravinářských technologií v Praze v oboru Kvasná technologie, což je obor zaměřený na sladovnictví. Po škole jsem pracoval jako vrchní sládek v pivovaru Karel IV. v Karlových Varech, pak  v Chlumci nad Cidlinou, a ve slovenských Donovalech. Nyní vás rád přivítám v Mladé Boleslavi.

Zajímavost  z pivovaru

Pivo se vyrábí ze čtyř surovin – z vody, sladu, chmele a kvasnic. Tou nejdůležitější ze surovin je kvalitní voda. A ta je v Mladé ­Boleslavi opravdu výjimečná. Není upravována prostřednictvím chemických nebo jiných dezinfekčních látek. Je to jediný příklad města obdobné velikosti v České republice.

eMBe pivovar v ulici Na Klenici se nachází v budově bývalé barokní sladovny, později továrny Günsburg . Rozhodli jsme se zapomenutou tradici znovu nastartovat a otevřeli jsme zde eMBe pivovar – vaši Mladoboleslavskou pivní spojku. Místo setkávání, které ve městě s bohatou kulturní historií i současností dosud chybělo.

eMBe menu se snoubí s pivem,  je založeno na tradičních receptech české kuchyně a objevuje její leckdy zapomenuté chutě a suroviny z lokálních zdrojů.

eMBe pivo je nefiltrované, nepasterizované a bez konzervantů. Jednoduše pivo jako řemen.

eMBe piva

Světlý ležák 12
typ: Plzeňský, 4,8% obj.

Spodně kvašené pivo vyrobené metodou rmutovaní s použitím moravských sladů a českých chmelů. Pivo má plné tělo, chmelovou vůni a lahodnou hořkost. Jeho barva je zlatavá

Světlý ALE 10
typ: American Pale Ale, 4% obj.

Světlé pivo s lehkou pěnou je vyrobeno svrchním kvašením. Americké chmele pivu dodávají citronové aroma.

 Pšeničné pivo 11,
typ: Bavorský, 4,4% obj.

Osvěžující pivo je vyrobeno svrchním kvašením. Kombinace pšeničného sladu a kvasnic vytváří banánovou chuť a aroma. Pšeničné pivo je lehké, má světlou barvu a pěknou pěnu.

 Tmavý speciál 13
typ: Stout, 5,2% obj.

Svrchně kvašené pivo velmi tmavé barvy s hustou pěnou. Pražené slady pivu dodávají kávovou chuť a karamelovou vůni.

 IPA 15
typ: Indian Pale Ale, 6% obj.

Svrchně kvašené pivo, které se vyznačuje vysokou hořkostí. Americké chmele vytvářejí silné pomerančové aroma. Pivo má plné tělo, jantarovou barvu a hustou bílou kroužkující pěnu.

eMBe pivovar a restaurace, Na Klenici 46/9, 293 01 Mladá Boleslav III
Kontakt: +420 326 210 850, info@embepivovar.cz, www.embepivovar.cz