Zastírat to není třeba. Stěží byste našli materiál, který budí tak rozporuplné reakce jako beton. Spousta lidí se dokáže s obnaženými stěnami vyrovnat třeba v bývalé tovární hale. Místem, kde byste ho čekali nejméně, bude interiér panelového domu. Obyvatelé paneláků se spíš vždycky snažili betonové stěny svých bytů ukrývat.

Když byla požádána o pomoc při rekonstrukci čtyřpokojového bytu v pražském Suchdole, vydala se bytová designérka Iva Hájková úplně opačnou cestou. „Cílem bylo vnést do prostoru autentičnost a nijak neskrývat, že jsme v panelovém domě,“ říká.

Výsledkem rozhodně není strohý industriální interiér, neboť v takovém by se manželský pár se dvěma syny necítil dobře. Díky kompletní rekonstrukci obytného prostoru, který už neodpovídal současným požadavkům, naopak vznikl příjemný a promyšlený nadčasový interiér.

Při hledání finální podoby nového bydlení, která se rodila zhruba půl roku, dali investoři designérce volnou ruku. Přáli si však, aby v maximální míře využila přírodní materiály a byt opticky zvětšila a provzdušnila.

„Majitelé byli po celou dobu velmi vnímaví k mé práci. Šlo o takřka ideální spolupráci. Nechali mě tvořit, jednotlivé prvky jsme společně probírali a hledali ideální cestu mezi designem a praktičností,“ vzpomíná designérka. Právě díky tomuto přístupu mohl podle Ivy Hájkové vzniknout nadčasový interiér.

Zakázka zahrnovala ještě jedno, velmi speciální zadání. Majitelka bytu je totiž divadelní herečka a velká fanynka divadla, proto chtěla, aby i její obydlí v sobě neslo kus divadelního prostředí. Jeho atmosféra však musí harmonicky souznít nejen s prostorem bytu, ale také se čtyřpatrovým panelákem ze sedmdesátých let a lokalitou.

Při představě interiéru, inspirovaného uměleckým prostředím, vytane většině lidí na mysli spíš historizující prostor se záplavou barev, velkými lampami, křesly a sametovými závěsy. Vydat se tímto směrem v panelovém bytě designérka rozhodně nechtěla. Zvolila naopak jeviště, které je minimalisticky pojaté a klidné, založené na kvalitní dispozici a důrazu na detail.

Beton jako základní konstrukční materiál domu tak doplňuje dřevo a mosaz, především v podobě osvětlení. Noblesní výrazné lustry z mosazi evokují právě múzické prostředí, protože si je spojujeme s divadelními sály. Iva Hájková však nechtěla, aby byt působil historicky, proto využila tradiční materiály k v moderní podobě.

V hlavní roli mosaz

Základem rekonstrukce se stala proměna dispozice. Prvotní lákavý nápad úplně otevřít celý klasický panelákový byt 4+1 designérka i majitelé po zralé úvaze celkem rozumně zavrhli. Synové i rodiče ještě pár let ocení oddělené pokoje, které každému členovi domácnosti zaručí dostatek klidu a soukromí za zavřenými dveřmi.

Došlo k propojení a otevření jen obývacího pokoje s jídelnou a kuchyní. Chodba s ložnicemi, koupelnou a toaletou byla oddělena dveřmi s bočními světlíky. „Z původních 4+1 jsme tak nově udělali 4+kk,“ upřesňuje Iva Hájková.

Každá ložnice disponuje praktickou vestavnou šatní skříní. Skříně nahrazují chybějící úložnou komoru a volně stojící nábytek zbytečně nezaplňuje obytný prostor. Na části stěn a stropech jsou betonové panely, očištěné od omítek a ošetřené bezprašným nátěrem. Zkušená ruka designérky v jídelní části šikovně rozbila šeď betonu bílým pruhem, který vytváří dojem dalšího volného prostoru.

Podlaha je tvořena masivními dubovými prkny, tak jako na divadelním jevišti, kde se odehrává skutečný život. Šedé stěny a dřevěnou podlahu doplňuje bílá barva nábytku, například v podobě skříněk. Ty v kuchyni stojí až ke stropu a pomáhají tak řešit v poměrně úzkém prostoru problém s ukládáním. Barevnou škálu doplňuje černá v podobě židlí u jídelního stolu či stolku a poliček v obývacím pokoji.

Zatímco v ložnici rodičů se na stěnách nacházejí opět betonové panely, v pokojích synků kralují výrazné syté barvy, v jednom modrá, ve druhém zelená, opět doplněné bílou. V koupelně a na toaletě byla na podlahu použita velkoformátová dlažba se vzhledem terrazza, stěny jsou obložené obkladem ve tvaru cihličky. Atmosféru dotváří moderně pojatá lucerna vyrobená na míru.

Designérka svůj koncept pro byt v Suchdole pojmenovala „Život je krásné divadlo“. Do hlavní dramatické role obsadila už zmíněnou mosaz, svůj oblíbený kov. Šperkem se stala svítidla v různých podobách vyrobená podle autorského návrhu Ivy Hájkové.

Mosaz je broušená a voskovaná, aby dostala moderní nadčasovou podobu. Designérka ji zároveň netradičně použila i na dvířkách kuchyňské linky a detailech, jako jsou úchytky. A mosazným plechem, ručně broušeným a voskovaným, přinášejícím měnící se a zrající krásu, je obložena spodní část kuchyňské linky.

Každé představení v tradičním sále začíná, když jde opona nahoru, a končí, když opona padá. I tento divadelní prvek se v pražském panelovém bytě objevuje. „Oponu jsme využili pro praktické zavření šatní skříně v předsíni, je měkká na dotyk a hraje sytou barvou,“ vysvětluje Iva Hájková. Typickou divadelní krémovou však designérka vyměnila za soudobou moderní šedou.

Iva Hájková
Bytová designérka vystudovala Stavební fakultu ČVUT v Praze, poté absolvovala navazující studium interiérového designu. Během své profesní praxe realizovala desítky interiérů, z nichž některé získaly ocenění Interiér roku.

Své pražské studio vede od roku 2013. Spolu s kolegy se zabývá návrhy a realizacemi interiérů, převážně rezidenčních. Jsou specialisty na návrhy kompletních bytů a interiérů rodinných domů. Realizaci nejen navrhnou, ale dotáhnou do posledního šroubku.