Bez čeho se v kuchyni neobejdete, je určitě mixér. Přitom už ten nejjednodušší – tyčový, může být tím nejvhodnějším. Ze všech typů si vyberte takový, který vám sedne do ruky a má protiskluzový povrch. Zajímejte se také o jeho hmotnost. Hodí se při přípravě polévek, omáček i koktejlů. Lehké a vzdušné dortové směsi vytvoříte snadno a rychle šlehačem, který by měl být dobře vyvážený. Maso, ale i zeleninu, vám pomůže do klobás nebo různých směsí připravit mlýnek, jehož příslušenství může zahrnovat i nástavec na výrobu sušenek.

Ilustrační fotoRobotičtí pomocníci se hodí spíše k přípravě větších pokrmů. Bohaté příslušenství nabízí nekonečné možnosti pro zpracování velkého množství všech druhů přísad a potravin. Robot tak zvládá vše, co šlehač, hnětač a mixér, a navíc pracuje automaticky a bez držení. Některé mohou i sekat, drtit a strouhat či krájet, s dalšími připravíte džus nebo smoothie. Sestavení přístroje a čištění robota vyžaduje ale určitý čas, uhlídat byste si měli i jeho hmotnost. Myslete také na stálé stanoviště.

Od snídaně do večeře

Snídaně je nejdůležitějším pokrmem celého dne a drobné kuchyňské spotřebiče vám umožní si ji vychutnat. Teplou vodu na čaj připraví rychlovarná konvice právě ve chvíli, kdy budete připraveni snídat. Den můžete začít snídaní s čerstvým pečivem z domácí pekárny, opečenou topinkou z toasteru nebo vlastním jogurtem z jogurtovače či kávou z kávovaru. V letním horku si dáte vlastnoručně připravenou zmrzlinu, v zimě teplé vafle a k rychlé večeři vajíčka z vajíčkovaru. Stačí si jen vybrat.

Jíst by se mělo pomalu a vychutnat byste si měli i přípravu jídla. Ale ruku na srdce, času je občas málo a připravit chutný pokrm rychle a snadno se pak moc hodí. Například toustovač vám v mžiku rozpeče křupavé rohlíky a sendvičovač, případně kontaktní gril, zase nachystá rychlou svačinu nebo oběd. Zvolíte-li prostorově nenáročný přístroj, který zvládne i steak, grilovanou zeleninu nebo panini či sladké vafle, máte vyhráno. Kromě technicky pokročilých přístrojů najdete v nabídce i spotřebiče, které budou slušet každé kuchyni.

Čerstvé šťávy z ovoce i zeleniny jsou jednoznačně zdravější než chemicky upravené sladké ovocné nápoje, které stály měsíce ve skladech obchodů. Navíc jsou čerstvé šťávy i chutné, staly se vitaminovým hitem a s dobrým vybavením je jejich příprava hračkou. Kromě klasického odšťavňovače je oblíbený i smoothie maker, ve kterém si nápoj nejen připravíte, ale rovnou si ho v jeho nádobě i odnesete.

Některé ze spotřebičů nejsou sice v denní permanenci, třeba sušička ovoce či bylinek, což jim ale na oblibě neubírá. Například s elektrickým hrncem či remoskou odpadá nutnost stát u plotny. Přístroj si sám hlídá teplotu a žádný dozor nad vařením nepotřebuje. Po ukončení přípravy navíc udržuje jídlo teplé, aniž by se vysušovalo. Vyznavače raw stravy a milovníky zeleniny zase nadchne elektrický spiralizér, který dokáže udělat špagety či tagliatelle z cukety, červené řepy nebo mrkve. V mnoha kuchyních je vítaný i rýžovar.

Julie Bláhová,  Tomáš Hranička, ml