Práce bytového designéra není samozřejmě zadarmo, nicméně mít takového člověka na své straně se často mnohonásobně vyplatí. Řada lidí dnes staví domy nebo z gruntu rekonstruují své stávající příbytky. A možná si v počátečním nadšení či posléze v cílovém zoufalství a vyčerpanosti ani neuvědomují, jak důležitý je nejen vnější makro celek celé stavby, ale i interiér.

Jaká svítidla vybrat do kuchyně, aby oči nebolely

Bytový designér nám může pomoci vyvarovat se řady chyb, jejichž budoucí odstranění nás bude stát nejen spoustu úsilí, ale i peněz. Bytový designér je člověk, který dokáže vnímat prostor interiéru jinak než my. Vidí jeho nedostatky i přednosti a dokáže s nimi adekvátně pracovat. Výsledkem jeho práce by mělo být nejen to, že se ve svém domě či bytě cítíme dobře, ale že jsme jeho potenciál – estetický ale i praktický - dokázali využít na maximum.

Důležitá je shoda a důvěra
Dobrý bytový designér nevytváří interiér tak, jak se líbí jemu, ale na míru svým zákazníkům. Měl by je proto nejprve pozorně vyslechnout a poznat. Zjistit, jak žijí, co preferují, jak místnosti svého příbytku využívají a co v té které místnosti skutečně dělají. Je proto dobré, když se zájemci seznámí s tvorbou a stylem více designérů a nakonec si vyberou toho, kdo nejen esteticky, ale i svým přístupem k věci nejlépe vyhovuje jejich naturelu. I proto by měl kvalitní designér umět i odmítnout klienta, s nímž není tzv. na stejné frekvenci – ušetří se tak zklamání na obou stranách.

Začít včas
Pokud stavíte dům, je dobré se s bytovým designérem začít scházet již v době plánování samotné stavby tak, aby architekt domu a bytový designér nebyli soupeři, ale spolupracovníky. Interiérový design totiž není jen o barvě stěn a čalounění křesel, ale i o designu zárubní a parapetů, typu podlah či obkladech na zdi. To jsou věci, které mají trvalejší hodnotou než mobiliář, který není zase tak těžké po čase vyměnit.

Koncept Ježek
Dřevostavba, které stačí 9 tisíc korun ročně na energie

Pokud základ interiéru pořídíme na určité kvalitativní úrovni, nejen, že to zvýší hodnotu celé nemovitosti, ale pomůže nám to posléze ušetřit i spoustu peněz. Kvalita pevného vnitřního designu může mnohdy nahradit nižší kvalitativní úroveň mobiliáře.

Řešení pro každý interiér
Řada lidí utratí hodně peněz za automobil, dovolenou či další vnější atributy společenské prestiže, často v rozporu s jejich skutečnými finančními možnostmi. Na druhou stranu mají pocit, že vnitřek jejich obydlí není veřejnosti na první pohled přístupný, a že tedy není třeba do něj tolik investovat. Neuvědomují si ale, že práce bytového designéra není jen záležitostí estetickou, ale rovněž vysoce praktickou.

Jak vybavit malý dětský pokoj?

Je to právě on, kdo nám může pomoci vyřešit složitě a mnohdy nešikovně disponované byty, kdo dokáže optimálně využít všechen interiérový prostor nebo nám poradí s úložnými prostory tak, aby sloužily, ale nepřekážely či nehyzdily. Dobrý bytový designér, který svému klientovi rozumí a má jeho důvěru, dokáže vyřešit prakticky jakýkoliv interiér. Proto je nanejvýš vhodné, aby klient oslovil designéra co nejdříve, tedy ještě předtím, než dojde k téměř „nevratným“ počinům v interiéru, jejichž případná změna bude majitele stát další úsilí a náklady a zpomalí probíhající stavbu či rekonstrukci.

A co peníze?
Silným argumentem proti využití služeb bytového designéra bývají finance. I proto, že tyto služby u nás v minulosti téměř neexistovaly, v povědomí řady lidí přetrvává názor, že věci zvládnou sami a nemusí nutně za „zařízení“ svého obydlí platit někomu jinému. Díky designérovi lze ale v některých případech ušetřit desítky tisíc korun i třeba tím, že si navržené interiérové vybavení pořídíme v síti jeho partnerských subjektů.

Den, kdy se stane bytový designér pomocníkem skutečně všech, kteří řeší interiér svého obydlí či firmy, je zatím daleko. Ovšem i zde se situace výrazně zlepšuje. Tak, jako se lidé více zabývají i jinými oblastmi života, které ještě nedávno byli na okraji jejich zájmu, staví se výrazně jinak i k tomu, jak budou bydlet.

Vybíráme sprchu: trend káže jednoduchost

„Mám pocit, že v tomto směru se situace neustále zlepšuje. Stále přibývá klientů, kteří jsou profesionálové ve svých oborech a nemají tak problém respektovat práci jiných specialistů. Chtějí mít jistotu, že v rámci svého domu či bytu nepromarnili potenciál řešeného prostoru. Jsou zvědavi na to, jakou vizi jim interiérový designér nabídne. Hledají partnera, na kterého se mohou spolehnout,“ říká designér Ivo Prokel.

Návrh na přání: 3 varianty malé kuchyně a jídelny

SLOVO ODBORNÍKA

Mgr. Ivo Prokel, bytový designér, www.ivoprokel.cz www.akademie-bydleni.cz

Jaké chyby lidé při kontaktu s bytovým designérem nejčastěji dělají?
Myslím si, že zásadní chyby vznikají především v komunikaci. Obě strany by měly být od prvního setkání maximálně otevřené a upřímné. Jakékoliv taktizování a mlžení se velmi záhy projeví ve vzájemném nepochopení, což přináší trpké ovoce. Stejně i v případě, pokud už má klient vše vymyšlené a po mně chce v podstatě jen vizualizace svých nápadů. Ale tohle není moje role. Zcela zásadní je rovněž vzájemný respekt.

Lze předělat tvář interiéru s tím, že by se neměnil kompletně celý - tedy že by například zůstal stávající nábytek nebo jiné části stávajícího vybavení?
Určitě to možné je. Záleží však na tom, zdali je stávající nábytek natolik zajímavý, aby stálo za to takto postupovat. Pokud tomu tak je, tak mne osobně taková práce moc baví.

Hodně lidí pomoc bytového designéra odmítá kvůli financím – můžete říct, s jakými cenami za tyto služby počítat?
Kvalitní designér je zárukou, že klient nepromarní své finance v chybných krocích a přehmatech. Finance by tak měly být naopak jedním z dobrých důvodů proč interiérového designéra oslovit. Důležité je však zdůraznit, že každý projekt je individuální. V mém případě se tak nejprve musím seznámit s řešeným prostorem i s představami klientů. Až poté jsem schopen stanovit i cenu za svoji práci. Tenhle krok je pro klienta nezávazný. Stačí mne jen kontaktovat.

Jak vybrat dveře: Konstrukce a materiál

Alice Taussiková