Horká voda a vysoké teploty škodí hlavně výrobkům ze dřeva, jako jsou krájecí prkénka, dřevěné misky, ale i třeba vařečky. Zvláště prkénka se mohou časem zkroutit či rozklížit, měli bychom je proto mýt nejlépe pod proudem vody v dřezu a nechat oschnout přirozeně na vzduchu při pokojové teplotě.

Nevyzpytatelným materiálem je plast. Na jedné straně najdete plastové krabičky, které pobyt v myčce snášejí bez problémů, na straně druhé můžete narazit na výrobky, jež se vlivem vysoké teploty zdeformují. Je proto potřeba se podívat, zda je na krabičkách příslušný piktogram, a kupovat kvalitní výrobky, které podmínkám myčky odolají.

Samostatné kuchyně ještě nevymřely: naopak jsou dost žádané

Někdy ale piktogramy mohou být zavádějící. Týká se to hlavně ostrých kuchyňských nožů, jež sice myčka přímo nezničí, zato je může nepěkně ztupit. Ze stejného důvodu bychom do myčky neměli vkládat ani struhadla a škrabky na brambory, které se navíc nedají znovu nabrousit. Pozor také dejte na dřevěné či lepené střenky a držadla - ty se mohou opakovaným mytím v myčce opotřebovat, popraskat nebo přímo odlepit.

Zdobené servisy se mohou v myčce nenávratně poškoditZdroj: Shutterstock.com

Máte-li doma starožitné zdobené nádobí nebo talíře s vypáleným obrázkem, umývejte je raději ručně. Porcelánové jídelní a čajové servisy s malovanými motivy vyžadují šetrné zacházení a v myčce by mohly ztratit jak svůj lesk, tak zdobení. Do myčky není vhodné dávat ani některé druhy skla; na křehkých skleničkách se může vytvořit matný film, kterého se už nezbavíte. Moderní myčky nicméně mívají možnost zvolit program s nižší teplotou, při kterém se sklo umyje šetrněji. Rozhodně však v myčce nemyjte křišťál ani dekorativní sklo s ozdobnými detaily.

Námořnický styl je horkým trendem léta: uplatní se doma i na chatě