Zajímavostí je, že slovo "punč", ač převzaté z anglického "punch", původně pochází z hindského výrazu "panča", což znamená "pět". Klasický punč se totiž původně připravoval z pěti ingrediencí: patřil sem alkohol, cukr, citrón, voda a koření nebo čaj. Z Indie se tento nápoj dostal v 17. století do Anglie, kde se pro jeho základ používalo víno nebo brandy, teprve později byly tyto ingredience nahrazeny jamajským rumem. Dneska nás při výrobě domácího punče neomezují žádná pravidla, alkohol můžeme klidně úplně vynechat, a připravit tak variantu pro děti.

Ačkoli existují i studené verze, ve vánočním období nás budou zajímat nejvíce ty svařené. Můžeme použít jakékoli ovoce, které nám chutná a máme ho doma, mohou to být pomeranče, ananas a jiné exotické druhy, často se přidávají i jablka. Co se týče alkoholu, nemusíme se omezovat jen na rum a sladší víno, výborně chutná například punč z griotky. Pro dochucení se o Vánocích často přidává hřebíček a skořice. Pro inspiraci předkládáme tři klasické recepty, které můžete libovolně obměňovat.

Zdroj: Pixabay.com

Vánoční punč

Potřebujeme: 100 ml červeného vína, 100 ml černého čaje, 40 ml rumu, kousek celé skořice, 2 hřebíčky, lžíci rozinek, lžíci na kostičky nakrájených sušených jablek, kousek zázvoru, kolečko citrónu

Rozinky a jablka namočíme na několik hodin předem do rumu. Víno vlijeme do hrnce a přidáme čaj, koření a citrón. Přivedeme k varu, ale nevaříme, rychle odstavíme. Scedíme, přidáme rozinky a jablka v rumu a podle chuti dosladíme.


Francouzský punč

Potřebujeme: 200 ml červeného francouzského vína, 150 ml vody, 150 ml griotky, 150 g práškového cukru, lžíce citrónové šťávy

Cukr, červené víno a griotku smícháme s vroucí vodou, vzniklý nápoj ochutíme citrónem a můžeme podávat.


Anglický punč

Potřebujeme: 200 ml vody, 100 ml rumu, 40 ml brandy, 40 g práškového cukru, 3 lžíce citrónové šťávy, špetku muškátového oříšku, 2 hřebíčky a kousek vanilky

Cukr s citrónovou šťávou zalijeme vroucí vodou, přidáme koření a necháme stát asi pět minut. Poté scedíme a vmícháme rum a brandy.