Způsob, jakým si projekt poradil se svažitým pozemkem i náročnějšími klimatickými podmínkami v poměrně velké nadmořské výšce, ocenili na přehlídce Úsporný dům roku 2019, kterou organizuje Centrum pasivního domu. Částečně dvoupodlažní objekt, při jehož stavbě byly využity přírodní obnovitelné a recyklované materiály, bodoval dokonce třikrát, a to jak u odborné poroty, tak i u veřejnosti a generálního partnera soutěže.

„Od začátku nám bylo jasné, že chceme energeticky úsporný, praktický dům v současném stylu, který poskytne otevřený světlý společný prostor propojený se zahradou i oddělené části pro nás rodiče, dvě děti a velkou pracovnu pro manžela Jana,“ říká investorka Lucie. Jakou však jejich rodinné bydlení bude mít podobu, dlouho nebylo jasné.

Favorizovaný přízemní bungalov ve tvaru písmene L neladil s místními regulativy, které vyžadovaly tradiční sedlovou střechu s ostrým sklonem, typickou pro tuto podhorskou oblast, ani se členitým pozemkem. Nakonec s pomocí architektky Zuzany Novosadové z jabloneckého studia Symbiosa – ateliér architektů zvolili podélnou variantu částečně dvoupodlažního domu. Střední dominantní část objektu je zastřešena sedlovou střechou s okny směřujícími na východ s výhledy na panoráma Krkonoš. Boční části chrání pultové střechy, které slouží jako terasy přístupné z podkroví. Lucie a Jan počítají v příštích letech s jejich zazeleněním.

Zatímco spolupráce s realizační firmou i studiem se obešla bez zádrhelů, náročné bylo jednání s úřady. Realizaci projektu zbrzdilo o celý rok. „Museli jsme upravit návrh domu tak, aby se ,líbil‘ i stavebnímu úřadu. Komunikace byla leckdy emočně náročná,“ konstatuje architektka Zuzana Novosadová.

Úchvatné dřevostavby. Inspirujte se:

Energeticky úsporné řešení

Konstrukčně jde o moderní skeletovou dřevostavbu s difuzně otevřenou skladbou obvodových konstrukcí, která ve značné míře využívá obnovitelné a recyklované materiály, jako jsou třeba desky na bázi dřeva nebo celulóza. Lucie s Janem zvolili řešení, které vychází z uceleného stavebního systému DOMY ATREA jablonecké společnosti ATREA, optimalizovaného pro energeticky úsporné stavby. „Vybrali si nás na základě doporučení společného známého, energetického specialisty. Po schůzce ve vzorovém domě bylo rozhodnuto a spolupráce začala naplno,“ vzpomíná Petr Dusil, vedoucí konceptu DOMY ATREA.

Na hlavních plochách fasády je použita tenkovrstvá omítka v šedé barvě, doplňující plochy tvoří fasádní dřevěný obklad a terasy z modřínu bez povrchové úpravy. Pro hlavní tepelnou izolaci obvodových stěn i střechy byla použita foukaná celulóza. Jako výplně otvorů slouží dřevěná okna s izolačním trojsklem a se skrytými vnějšími rámy. Pro zajištění soukromí a stínění před nežádoucími tepelnými zisky slouží vnější žaluzie. O dostatečné osvětlení chodby v přízemní části, kde jsou dětské pokoje, se stará světlovod umístěný v ploché střeše. Energeticky úsporné stavební řešení doplňuje systém technických zařízení, který zajišťuje pohodlné a zdravé bydlení s nízkými provozními náklady.

Pro provoz domu jsou přednostně využívány obnovitelné zdroje energie. Teplo dodává malé tepelné čerpadlo země–voda v kombinaci s fotovoltaickou elektrárnou. Panely byly instalovány na západní straně domu. Inteligentní řízení primárně směřuje vyrobenou elektrickou energii na pokrytí spotřeby domácnosti, přebytky jsou následně využívány pro ohřev vody v akumulační nádrži. Vytápění objektu zajišťuje větrací jednotka s rekuperací tepla a cirkulací v kombinaci s otopnými žebříky a elektrickou rohoží v koupelnách. „Původně jsme chtěli podlahové topení a vzduchotechnikou pouze větrat. Nakonec jsme od podlahovky upustili a zvolili vzduchotechnickou jednotku, která umí navíc vytápět a v létě i chladit. V kombinaci s masivní dřevěnou dubovou podlahou se to ukázalo jako dobrá volba. Chodíme teď doma skoro pořád naboso i v zimě,“ neskrývá spokojenost investorka Lucie.

Akustický komfort

Hlavní vstup do domu je umístěn na východní straně objektu, který je chráněn proti povětrnostním vlivům praktickým přístřeškem, na který bezprostředně navazuje sklad zahradního náčiní. Všechno podstatné se odehrává v přízemí rodinného domu. Pro společně trávený čas slouží hlavní obytný prostor s hudebním koutkem, jemuž dominuje piano a profesionální audiosestava. Při návrhu a realizaci kladli investoři velký důraz na akustický komfort, protože Jan je milovníkem kvalitní audio- i videotechniky. Aby měl zvuk tu nejlepší kvalitu, byl v pracovně i obývacím pokoji instalován akustický podhled s perforací, v přízemí je doplněn ještě o akusticky pohltivé desky s textilním povrchem v různých barvách. Technické zázemí umožňuje, aby se obývací pokoj změnil během chvilky v malý kinosál.

Ve společenské zóně nechybí střídmý kuchyňský a jídelní kout. V přízemí jsou umístěny také dětské pokoje, ložnice rodičů, šatna i hlavní koupelna. „Tohle ,provozní‘ uspořádání jsme zvolili s ohledem na budoucnost,“ vysvětluje Lucie. Interiér je opticky i provozně propojen s venkovními terasami, koupacím jezírkem a zahradou. Podkroví, v němž je umístěna velká pracovna, nabízí potřebný klid a zázemí Janovi. Prostor zároveň poskytuje dostatek prostoru také pro cvičení, relaxaci a další aktivity. Další pokoj slouží pro příležitostné ubytování hostů. Nechybí pochopitelně hygienické zařízení. Rodině i přátelům zde slouží také dvě velké terasy. „Výhledy do kraje, hru slunce, vody a zeleně musí člověk zažít osobně a vnímat všemi smysly,“ poznamenává architektka Zuzana Novosadová.

Stejně jako při volbě konstrukce i při zařizování interiéru použili investoři přírodní materiály, především dřevo. Podlaha je vyskládána z dubových vlysů s povrchovou úpravou v odstínu šedé. Ze stejného materiálu je schodiště, stejně jako masivní nábytek ošetřený olejem. Zajímavý estetický prvek v obývací části vytváří přiznaná nosná konstrukce domu.

Jezírko a vodní biotop

Dům je doplněn samostatnou garáží umístěnou poblíž vjezdu na pozemek, venkovní saunou, dvěma sklady a dřevěnou terasou, která bezprostředně navazuje na koupací jezírko napájené z vydatného vodního zdroje na pozemku. Vodu z jezírka odvádí potůček protékající rozlehlou permakulturní zahradou do spodní části pozemku, ve které byl zřízen vodní biotop. Zadržuje srážkovou vodu v místě, slouží jako útočiště pro vodní živočichy a má pozitivní vliv na okolní mikroklima.

„Na úpravy terénu myslete v návaznosti na návrh domu. My jsme zahradu řešili až dodatečně, což znamenalo opakované zemní práce. Museli jsme například třikrát rozebírat dlažbu před domem,“ doporučují Jan s Lucií. Když však hodnotí samotný dům, shodně konstatují, že jim vyhovuje a slouží naprosto dokonale a neměnili by nic. Čas, který věnovali důkladné přípravě stavby, se zúročil. „Žijeme v domě, ze kterého jsme nadšeni a nechce se nám z něj odcházet,“ říkají.

Zuzana Novosadová

Je absolventkou oboru architektura a urbanismus na brněnské FA VUT. Prošla studijními stážemi ve Francii. Od roku 2009 pracuje v jabloneckém studiu Symbiosa – ateliér architektů ve spolupráci s DOMY ATREA. Ocenění získal projekt nízkoenergetického domu Bydlení bez závazků či návrh moderní dřevostavby školky Aktivní mateřská škola, na nichž Zuzana Novosadová spolupracovala se svými kolegy.