Pokud jste chalupu právě koupili a chystáte se v ní udělat několik úprav, jistě přijde řada i na kuchyni. Podle průzkumů Češi do rekonstrukcí rekreačních objektů moc peněz investovat nehodlají, takže nejspíš nebude mít smysl vyhazovat něco, co je ještě zachovalé a funkční. Dřevěné skříňky se dají jen zbrousit a natřít, dvířka se zrezivělými panty vysadit a nechat police otevřené.

Nebojte se patiny

Dřevěný nábytek může mít patinu, která vypovídá o jeho stáří, ale zároveň je v současné době i velmi módní, zvláště v případě venkovských interiérů. Nemusíme proto za každou cenu natírat dřevo barvami, k ošetření je nejvhodnější olej, který nechá vyniknout přirozenou kresbu dřeva a ochrání ho před poškozením a vlhkostí.

Zahradní zákoutí
Inspirace: Romantická zahradní zákoutí

Inspirujte se zvyky v kraji

Jestliže je chalupa v havarijním stavu nebo zde kuchyně zcela chybí a musíte ji zařídit zgruntu, vhodným výchozím krokem může být načerpání informací o tradiční architektuře oblasti, kde se chalupa nachází. Styl interiéru pak připodobníte místní tradici.

Zdroj: Shutterstock.com

Je ovšem zřejmé, že každá chata i chalupa má odlišnou dispozici, může být postavena z rozličných materiálů a sama o sobě už mívá nějaký styl. Zatímco do roubenky si budete přát robustní kachlová kamna, v dřevěné boudičce v trampské osadě nad řekou si vystačíte s jednoduchým kuchyňským koutkem. Vesnický cihlový dům vám naopak poskytne více prostoru i možnost zařídit kuchyni v selském nebo provensálském duchu. Malou inspiraci přinášíme v galerii.

Viktoriánský dům si po modernizaci zachoval noblesu. Tajnou ingrediencí je mosaz