Základ domu v zástavbě historického ochranného pásma Winchesteru je v klasickém viktoriánském stylu. K tomuto domu byla v šedesátých letech minulého století přistavěna kolmá část. Původní dům je třípatrový, přístavba dvoupatrová. Obě budovy byly postupně propojeny a uvnitř vzniklo centrum ženského institutu.

Také čtěte: Poslední dům v Německu zavírá

V roce 2015 ale objekt koupil developer Robert Weston Limited. Tahle firma nechce dělat nějaké gigantické projekty. Chce mít image vývojářů životního stylu. Chtějí oživovat, vylepšovat prostor. A tak přizvali OB Architecture, aby jim v tomto nejednoduchém úkolu pomohli. Ztížení bylo ještě v tom, že celý objekt musel být znovu předělán z kanceláří na bytové jednotky.

Po konzultaci s orgány místní samosprávy, památkáři a dalšími úřady se objevily limity, které vyplývají z místních regulí. A tak viktoriánský dům zůstal takový, jaký je, přístavba ale dostala stejný, přesto jiný charakter. Přístavek, který uliční charakter vedle viktoriánského domu značně kazil, byl vlastně použit jako hlavní motto celé úpravy. Rozdíl mezi viktoriánskou „tkaninou" a přístavbou byl zdůrazněn i tím, že cihlová spodní část byla zabílena. V horní části pak vznikla nástavba, vytahující se do ulice a obložená horizontálně loženým dřevem Accoya, což je velmi trvanlivé a tvarově stálé dřevo, které nepotřebuje žádnou zvláštní údržbu.

Ivanhoe terraceZdroj: Oficiální zdrojIvanhoe terraceZdroj: Oficiální zdroj

Také čtěte: Čtyři varianty kuchyně, do kterých se nehodí barový pult

Interiér byl vybaven podle moderních měřítek, a to jak desénových, tak i technických. Bylo například nutné akusticky izolovat příčky, protože dřív se v kancelářích na tohle nedbalo.

Architekt: OB Architecture
Foto: Martin Gardner