Zápach se v lednici může šířit, aniž by se tu nacházely zapomenuté zkažené potraviny. Zdrojem zápachu mohou být aromatické pokrmy v nedokonale uzavřených nádobách, mísící se bakterie z různých druhů potravin nebo zanesený odtokový kanálek. V první řadě je nutné veškeré jídlo vyndat, roztřídit a lednici poté vypnout a pořádně vyčistit.

Jednotlivé přihrádky můžete umýt klasicky teplou vodou s jarem, ale mnohem účinnější bude, když místo jaru zapojíte do čištění jedlou sodu nebo citrónovou šťávu. Lednici je třeba po čištění omýt, vytřít do sucha a aspoň hodinu nechat stát s otevřenými dveřmi. Teprve potom ji můžete opět zprovoznit.

Citron je při úklidu univerzálním a voňavým pomocníkem.

Abyste do budoucna předešli tvorbě dalšího zápachu, je třeba potraviny v lednici uskladňovat správným způsobem. Nikdy sem nedávejte hrnce s horkým obsahem - teplé jídlo zvyšuje vlhkost a celkovou teplotu uvnitř ledničky, a vytváří tak příhodnější prostředí pro množení bakterií.

Zeleninu a ovoce před uložením do lednice neumývejte, kazilo by se rychleji. Aromatické potraviny by měly být uloženy v uzavřených nádobách nebo sáčcích; misku se salátem, který chcete vychladit, zase přikryjte potravinovou fólií, aby se sem nedostaly okolní bakterie.

Proti nelibému odéru z lednice také funguje několik přírodních pohlcovačů pachu. Podle babských rad stačí, když sem umístíte:

  • talířek s čerstvě mletou kávou
  • misku ovesných vloček
  • bavlněný sáček se sypaným čajem nebo s dřevěným uhlím
  • rozpůlený citron
  • nastrouhanou pomerančovou kůru
  • mističku s jedlou sodou či s práškem do pečiva.