Jedlá soda v kuchyni

Jestliže se vám na pánvi něco ošklivě připálilo a běžné odmočení nepomáhá, posypte dno pánve jedlou sodou, zalijte trochou horké vody a pak teprve nechte odmočit. Mastný sporák, troubu i spáry mezi obklady snadno vyčistíte pastou vyrobenou z jedlé sody, vody a octa. Směs naneste na ta nejhorší místa, nechte chvíli působit a pak vyčistěte starým kartáčkem na zuby.

Jedlou sodou můžeme uvolnit i ucpaný odtok ve dřezu: odtok nejprve prolijeme vařící vodou z konvice, poté přisypeme půl hrnku jedlé sody a necháme několik minut působit. Mezitím smícháme hrnek octa s hrnkem horké vody a roztok nalijeme do výlevky. Odtok uzavřeme špuntem a po dalších 5 až 10 minutách jej opět prolijeme vařící vodou.

Koberce
Jak se starat o koberce, aby stále vypadaly jako nové: vysavač nestačí!

Jedlá soda v koupelně

Pasta z jedlé sody, vody a citrónové šťávy vyčistí spáry mezi dlaždicemi a obklady. Můžete ji použít na ta nejproblematičtější místa okolo vodovodních baterií, odkud se špína dostává nejhůře. Vzhledem k tomu, že jedlá soda dokáže pohltit pach, je rovněž skvělým pomocníkem při čištění toalety.

Skrvny na gauči, koberci a matracích

Na některé tkaniny není možné použít agresivní chemické prostředky; skrvny na kobercích, matracích či sedačkách se dají šetrně vyčistit tak, že je posypeme jedlou sodou a po několika hodinách působení vydrhneme navlhčenou houbičkou nebo kartáčem. Nakonec důkladně vysajeme. 

Skvrny na koberci posypejte jedlou sodou, nechte působit a pak vykartáčujte a vysajte.Zdroj: Shutterstock.com

Dětské hračky

Některé plyšové hračky se dají vyprat v pračce, ale pokud v sobě mají nějaký hrací mechanismus, voda by ho poškodila. Takové hračky proto vložíme do suché vany nebo kbelíku, zasypeme jedlou sodou a po několika hodinách působení vyčistíme navhlčeným kartáčem.

Kdo doma uklízí častěji? Téma, které nepřestává být příčinou partnerských třenic