Jedlé kaštany jsou nabité minerálními látkami, od draslíku a hořčíku přes železo a zinek až po kalcium. Obsahují i cenné vitamíny A, B, C, E a připisuje se jim řada pozitivních účinků na lidské zdraví. Například se doporučují na překyselený žaludek. Pomáhají také předcházet příznakům stárnutí a zapomínání, příznivě působí na nervovou soustavu, zlepšují kvalitu kůže a vlasů, a navíc čistí játra. To všechno se v zimním období, kdy do sebe obecně dostáváme vitamínů méně, velice hodí. Takže jak na ně?

Shrneme si to základní:

  • Při nákupu kaštany dobře prohlížíme, zda nejsou napadené plísní. Při špatném skladování jsou k plesnivění náchylné.
  • Kaštany před pečením či vařením nakrojíme do kříže, loupeme je vždy ještě zahorka. Jakmile vystydnou, oloupat už nepůjdou. Ke změknutí vařením ve vodě potřebují asi 10 minut.
  • Při pečení dáme pozor, aby kaštany nezčernaly. Spálené kaštany se špatně loupají, pokud to vůbec půjde.
  • Kaštany samy o sobě nejsou sladké. Pokud z nich připravujete pyré určené do sladkých pokrmů, bude potřebovat osladit. Domácí kaštanové pyré vyrobíte z 500 g uvařených kaštanů a hrnku mléka, dochutit ho můžete kromě cukru také vanilkou a skořicí.

Pyré z jedlých kaštanů je možné pro ozvláštnění vmíchat do krému, kterým plníte vánoční cukroví, nebo ho zapracovat do nepečených kuliček. Podává se ale i jen tak se šlehačkou nebo na palačinkách, případně poslouží jako náplň do moučníku. V neslazené podobě se jedlé kaštany často používají k přípravě vynikající nádivky do pečené drůbeže.

Sváteční kachna s kaštanovou nádivkou

Budete potřebovat: 1 vykuchanou kachnu, 500g jedlých kaštanů, 4 jablka, šťávu z jednoho citrónu, 2 starší rohlíky zvhlčené mlékem, špetku skořice, 2 pol. lžíce medu, sůl, pepř, tymián (nejlépe čerstvý), máslo na pečení

Do kůže omyté kachny vetřeme sůl a pepř. Kaštanům nařízneme slupku a vaříme je ve vodě asi 10 minut, zahorka oloupeme a pokrájíme na drobné kousky. Jablka zbavíme jadřinců, nakrájíme na tenké plátky a smícháme s polovinou citrónové šťávy, s rozpuštěným medem a špetkou skořice. V míse rozmačkáme zvlhčené rohlíky, přidáme vychladlé kaštany, směs jablek a tymián a všechno dobře propracujeme. Vzniklou hmotou plníme trup kachny, co se nevejde dovnitř, může se upéct samostatně v zapékací misce. Kachnu vložíme do pekáče na plátky másla, potřeme zbytkem citrónové šťávy, podlijeme vodou nebo vývarem, přikryjeme víkem či alobalem a pečeme 30 minut při 200°C. Poté teplotu snížíme na 160°C a pečeme další dvě hodiny, přičemž kachnu často přeléváme výpekem a podle potřeby podléváme. Poslední půl hodinu necháme kachnu odkrytou, aby se vytvořila křupavá kůžička.