Exotické ovoce

Ovoce, které se k nám dováží z dalekých krajů, se ve své domovině trhá ještě nezralé a dozrává cestou, posléze v supermarketu a často ještě v našich kuchyních. K úplnému dozrání potřebuje pokojovou teplotu, v chladu lednice nedozraje nikdy. Jde například o banány, avokádo i citrusové plody. Aby avokádo dobře změklo a bylo pěkně máslové a chutné, nechte ho dozrát na míse pod trsem banánů. Nebo ho zabalte do novinového papíru a uložte do temné spíže.

Rajčata

Rajská jablíčka ztrácejí v lednici chuť a mají tendenci moučnatět. Zvláště pokud je chcete použít do omáčky, je lepší je uchovat v misce nebo košíku mimo lednici. Lépe změknou a zachovají si typické aroma.

Kde se v domácnosti drží nejvíce bakterií? Toaleta to není

Bylinky

Se svazečky bylinek bychom měli naložit stejně jako s čertvě nařezanými květinami a dát je do vázičky nebo do sklenice s vodou. V lednici nasávají pachy okolního jídla, ztrácejí chuť i vůni, vysušují se a vadnou. Jestliže si chcete čerstvé bylinky zamrazit na zimu, nedávejte je do mrazáku "jen tak". Nasekejte je nadrobno, rozdělte do tvořítek na led a zalijte vodou nebo panenským olivovým olejem. Pak teprve dejte na mrazák.

Bylinky můžete zamrazit v tvořítkách na ledZdroj: Shutterstock.com

Brambory, česnek, cibule

Naše babičky skladovaly dary země ve sklepech a spižírnách. Sklep má dneska málokdo a v bytech už nebývá k dispozici ani pořádná spíž. Nicméně na brambory, česnek a cibuli bychom si měli nějaký ten chladnější a tmavý kout najít, protože v něm tyto potraviny vydrží nejdéle čerstvé. V lednici to není ono - škrob v bramborách se při nízkých teplotách začne měnit na sacharidy, cibule může zplesnivět, česnek moučnatí a časem začne rašit.

Olej

Některé oleje včetně olivového v chladném prostředí lednice houstnou a vzniká v nich kal. Měly by se proto uchovávat raději v tmavé skříni; nebojte, nezkazí se. Mezi oleji však existují i výjimky, které skladování v lednici naopak vyžadují - příslušnou instrukci najdete na jejich etiketě.

Skladování jablek
Jak uskladnit úrodu, abychom se nedočkali jen plísně a brouků

Chléb

Chleba se v lednici zbytečně vysušuje. Nemáte-li chlebník, zabalte ho do čisté utěrky a uložte do potravinové skříně, vydrží dobrý několik dní. Pokud máte doma víc chleba, než jste schopni během krátké doby sníst, můžete ho nakrájet a zamrazit.