Zpříjemnit si život mezi čtyřmi stěnami hrnkovými rostlinami není revoluční myšlenka, spíš životní nutnost. Dříve se prosazovala hlavně v městských bytech, ovšem jak se dnes staví skoro všude, přichází ke slovu i na venkově. Styl, kterému se říká urban jungle, však nepředstavují jen živé rostliny, ale také výrazné dekory evokující tropy.

Nebudete potřebovat, kromě špetky zručnosti a trpělivosti, žádné speciální dovednosti.
Jak si doma užít léto? Postavte si na zahradě houpačku či rozkvetlý altán

Všechno začalo v roce 2013. Tenkrát se Igor Josifovic (bloger a expert na sociální média) a Judith de Graaff (blogerka a grafická designérka) sešli s přáteli v jedné pařížské kavárně a bavili se o interiérovém designu a o rostlinách. Z toho vznikl nápad každý měsíc zveřejňovat „zelené téma“ na jejich blozích.

Původní myšlenka se rozkošatěla a po několika letech Igor a Judith napsali dnes už slavnou knihu Urban Jungle neboli Městská džungle (u nás ji vydala Grada). A posléze přidali ještě jednu. Fanoušky interiérové zeleně po celém světě dodnes sdružuje komunita na sociálních sítích (www.urbanjunglebloggers.com).

Mnoho variant

Na stylu urban jungle je velice sympatická jeho variabilita. Na rozdíl od známých interiérových stylů nemá pevně dané mantinely, je na každém, jak s ním naloží. Nikdo nenařizuje, které druhy rostlin mít doma, stačí, když jim nabídnete vhodné podmínky. Klidně si vytvořte zátiší třeba i ze sukulentů a kaktusů, když se vám líbí. Přesto je ale třeba zmínit jeden zásadní prvek – monsteru skvostnou.

Nepotřebuje mnoho péče a díky svému impozantnímu vzhledu a bujnému růstu perfektně navodí dojem, že jste se ocitli v džungli, zejména když ji podpoříte dalšími rostlinami. Autoři knihy Urban Jungle doporučují, aby začátečníci sáhli po pěstebně skromných pokojovkách, jako je třeba lopatkovec, šplhavnice zlatá, tenura (tchýnin jazyk), zelenec chocholatý a aloe vera.

Naklápěním lamel lze přesně regulovat množství a směr světla, které chcete do interiéru pustit
Útěk do stínu: Kdy jsou lepší žaluzie, kdy raději zvolit rolety a markýzy

Konzervativní lidé možná zůstanou u květináčů, což ničemu nevadí, stačí jim přidat různě barevné obaly a změna je zaručená. K samotné proměně přispívá také skupina různorodých rostlin, u nichž designovou proměnu zastoupí přirozeně odlišné tvary. Hrnkovkám-šplhavkám zase přidejte zajímavou oporu, některé jsou i výškově nastavitelné. Nebo květináče zavěste do makramé, vyrobíte si ho snadno z provázků a šňůr.

V posledních letech jsou velice populární i další možnosti pěstování, například z Japonska k nám pronikly kokedamy neboli rostliny zasazené do zeminy ve tvaru koule a obalené mechem. Jsou skvělé už proto, že nezabírají místo (nejčastěji se zavěšují na strop, délku závěsu si sami určíte). Ale můžete je mít i položené v misce a postavené na komodě. Tímto způsobem se dá pěstovat mnoho známých hrnkovek, zakrslé formy jehličnanů či třeba citrusy.

Zajímavé řešení pro malé byty nabízí rovněž aerária, okrasné skleněné nádoby různých tvarů, v nichž se bude dařit sukulentům, vlhkomilným rostlinám, miniorchidejím i tilandsiím žijícím ze vzdušné vlhkosti.

Tapety mají prapůvod ve Francii
Tapety nejsou jen retro, digitalizace jim vdechla nový život

Šetřit místo a přitom si dopřát zeleň v bytě slibují živé obrazy – pěstují se v květináčích na vodorovné konstrukci nebo ve speciálních textilních kapsách, k dispozici je rovněž hydroponie. A čím dál oblíbenější jsou i stabilizované mechy různých velikostí ideální do míst, kam nesvítí slunce.

Rostlinné motivy

Pokud raději dáváte přednost dekorům, i váš domov se může z pohledu barev proměnit v tropickou džungli. Mezi osvědčené způsoby patří aplikace tapet nebo fototapet, s více či méně exotickou zelení a květenou se roztrhl pytel na mnoha bytových textiliích. Kdyby vás naopak bujará záplava trochu vylekala, zkuste stejný dekor, ale v bíločerném či bílo-šedém provedení.

Kdo se nebojí lehké extravagance, může se zhlédnout v méně obvyklém bytovém doplňku, například ve stojacím věšáku ve tvaru kaktusu nebo v lampě připomínající palmu. A my ostatní zůstaneme třeba u tvarosloví listu, které se často promítá do podoby tácků a podnosů, nebo aspoň u několika váz. Však i řezané květiny mají v interiéru své místo.

Dům a zahrada - Nejčtenější magazín věnovaný stavbě rodinného domu a úpravě jeho okolí. Časopis usiluje o komplexní a nadčasový přístup k problematice a všímá si všech fází, s nimiž se stavebník a majitel domu v průběhu stavby může setkat. Titul slouží jako zdroj cenných informací a praktických rad pro všechny, kdo uvažují o bydlení v rodinném domě nebo v něm již bydlí. Časopis sleduje dění ve světovém designu a navazuje kontakty s předními světovými architekty a designéry. Jako první na trhu představuje exkluzivní realizace rodinných domů a zahrad.