Když manželé pořizovali staré venkovské stavení, nechali se uchvátit romantickou krajinou jižních Čech. Sen o životě na venkově jim nepokazila ani nutnost rozsáhlé rekonstrukce. Na pomoc si ale přeci jen přizvali odborníka – interiérovou designérku Jitku Kolaříkovou.

Kuchyně byla po důkladnější prohlídce opuštěné ruiny zhodnocena jako jedna z nejstudenějších a nejvlhčích místností v domě. Bylo proto zapotřebí rozsáhlých stavebních úprav – z širokých metrových zdí se odstranily všechny vrstvy až na původní kámen a cihly, zavedly se nové rozvody elektřiny a vody, instalovalo se podlahové topení. Dokonce se zjistilo, že kuchyně kdysi sloužila jako obchod, pekařství. Vstupní dveře však byly už zazděné, nyní je tam pro prosvětlení místnosti okno vedoucí do zahrady. Ve středu kuchyně se nacházela cihlová klenba, kterou designérka zachovala a vytvořila z ní nepřehlédnutelnou dominantu prostoru. Zbytek stropu je zakryt sádrokartonovými podhledy, do kterých jsou viditelně vsazeny trámy. Původní cihly v klenbě, kamenná stěna a přiznané dřevěné trámy jen umocňují celkový venkovský vzhled; ve stejném stylu byla zvolena i podlaha: retro dlažba velmi povedeně napodobuje staré pálené cihly, zabudované podlahové topení navíc celou místnost příjemně prohřívá.

Z Francie do jižních Čech

Když majitelé vyslovili své přání, že by měla být celá kuchyně zařízena v provensálském stylu, byl výběr barev a materiálů pro designérku jasnou volbou. Veškerý nábytek, zhotovený truhlářem přesně na míru, je vyroben z kvalitního masivního dřeva. Skříňky, zásuvky, židličky či dveře do spíže jsou ze dřeva smrkového. Natřeno je vše základní hnědozelenou barvou, až poté bylo naneseno několik vrstev jemné vanilkové barvy. Světlý vrchní nátěr je ale lehce zbroušen až na základní barvu tak, aby zcela nový nábytek působil původně, lehce opotřebovaně. Vznikla tak perfektní imitace přirozené patiny, což opět jen zdůrazňuje dojem, že se nacházíte na klidném, sluncem zalitém francouzském venkově. Z tmavšího dubového dřeva je zhotovena pracovní deska táhnoucí se téměř po celém obvodu kuchyně, což zajišťuje dostatek prostoru pro pohodlnou přípravu jídla. Chybět nemohl ani elegantní snídaňový pult s barovými židličkami pro chvíle rodinné pohody.

Zaměřeno na detaily

Cit pro estetiku i praktičnost se v návrhu designérky Jitky Kolaříkové promítl do zdánlivých detailů, které spolu s vhodně vybranými doplňky dotvářejí celkovou domáckou atmosféru. Prostoru pro vaření dominuje krbová římsa se zabudovaným odsavačem par po vzoru tzv. „černé kuchyně“. Klasickou plotnu nahradila moderní vestavěná indukční deska s pěti plotýnkami, místo staré pece na pečení tu pak najdeme stylovou vestavěnou retro troubu. Zajímavým prvkem kuchyně je také prostorný dvojdílný keramický dřez po vzoru našich babiček, který doplňuje měděná vodovodní baterie s klasickými otočnými kohoutky.

Na první pohled zahlédnete v kuchyni nespočet zásuvek různých velikostí, které jsou pro styl Provence typické, je jich kolem čtyřiceti. Mosazné úchyty v kombinaci s povedenou patinou na nábytku připomenou starodávnou kredenc u prarodičů, stejně tak tyto vzpomínky vyvolá zachovalá porcelánová souprava vystavená na policích, připravená posloužit majitelům a jejich hostům při slavnostních příležitostech. Designérka porcelán objevila ve starožitnictví, obdobně zakoupila v dražbě nádherné lustry – jeden s křišťály, druhý mosazný. Z cest po oblíbené Francii si manželé přivezli několik vzpomínkových doplňků, které v kuchyni také našly své uplatnění: velké hodiny s římskými číslicemi, krásný kovový stojánek na kuchařku nebo drátěný závěsný systém na vajíčka a další potraviny.

Kuchyň je řešena tak, aby bylo při vaření vždy vše při ruce: pečlivě popsané kořenky našly své místo na krbové římse, dózy na potraviny, lahvičky s oleji, vařečky a další kuchyňské náčiní je prakticky shromážděno kolem varné desky. Talíře jsou viditelně seřazené v okouzlujících přihrádkách, vždy na očích, vždy po ruce. Designérka nezapomněla ani na důležité skladovací prostory – spíž s přehledným policovým systémem a nezbytnou policí na víno je součásti kuchyně, od níž je oddělena posuvnými dveřmi. Že bylo myšleno i na ty nejtitěrnější detaily, si můžeme všimnout na dveřích, které zdobí dekorativní střapec – jeden z nepatrných detailů, který dotváří dokonalý celek.

3D návrh kuchyně ve stylu Provence

Manželský pár rozhodně nelituje svého rozhodnutí svěřit náročnou rekonstrukci kuchyně do rukou zkušené interiérové designérky Jitky Kolaříkové. Oba shodně tvrdí, že naprosto přesně naplnila jejich představy, citlivě a vnímavě do kuchyně přenesla jejich zážitky a sny spojené s Francií a vytvořila pro ně místo, kam se budou ze svých cest vždy rádi vracet.