Oáza pro vytíženou ženu: Ze starého bytu vznikl domov plný slunce

Ateliér Bárka se zaměřuje převážně na menší měřítka architektury, kromě interiérového designu se věnují například rekonstrukcím rodinných domů či návrhům zahrad

Ateliér Bárka se zaměřuje převážně na menší měřítka architektury, kromě interiérového designu se věnují například rekonstrukcím rodinných domů či návrhům zahrad | Foto: se svolením Tomáše Jány

Galerie Dalších 17 fotografií v galerii   >

Při rekonstrukci bytu v secesním činžovním domě pod nánosy úprav často objevíte původní prvky, které do moderního interiéru vnesou závan starých časů. V případě bytu v pražských Vršovicích šlo o cihlovou klenbu na chodbě a cihelné obrazce na stěnách. Přitom stačilo málo, a byly nenávratně pryč.

Když paní Andreea objevila byt ve čtvrtém patře historického činžovního domu s vysokými stropy, špaletovými okny a výhledem do úzkých ulic Vršovic, bylo jí prý hned jasné, jaké možnosti prostor nabízí.

Symbolický název ulice Na Spojce pak byl jasným znamením, že tohle bude místo, v němž najde vytížená manažerka, často cestující do zahraničí, tolik potřebné zázemí. Domov, který ponese vzpomínky na rodné Rumunsko i milovanou Francii.

Zbyly jen nosné konstrukce

Pořízení bytu proběhlo ve chvíli, kdy v činžáku již probíhala rekonstrukce většiny jednotek. Uniformní dispoziční a materiálový střih developerské společnosti ale investorce nevyhovoval.

„Chtěla žít v otevřeném a lehkém prostoru plném slunce, s kvalitními materiály, netradičními prvky i zajímavými detaily,“ říká architektka Barbora Vu z Ateliéru Bárka. Právě Barboru a její kolegyni Karolínu Röschl si paní Andreea vybrala, aby pomohly dát její vizi reálnou podobu. „Naše návrhy se s představami investorky výborně potkaly a realizace následovala v rychlém sledu,“ vzpomíná Karolína Röschl.

Soběstačný dům je parádní vizí do budoucna
Unikát v lesích u Krumlova. S tímto domem se můžete cenám energií smát

Základem dispozičního řešení obytného prostoru o rozloze zhruba sedmdesáti metrů čtverečních se stalo rozdělení na dvě místnosti – ložnici a kuchyni s obývacím pokojem. Díky skleněné akustické příčce se závěsem lze oddělit kuchyni, a v obýváku pak vznikne intimní zázemí pro hosty, z bytu 1+1 se pak rázem stane 2+1.

Architektky převzaly práce na rekonstrukci ve chvíli, kdy v obytném prostoru zůstaly jen nosné konstrukce. „Několik nových sádrokartonových konstrukcí a instalací se vzhledem k nekvalitnímu provedení a nevhodné dispozici musely kompletně odstranit. Zpětně už nešly použít,“ připomíná Barbora Vu.

Stav bytu byl dezolátní a udělat se muselo všechno včetně statického zpevnění nosné konstrukce podlah, zvláště v místě budoucí skleněné dělicí příčky. Kvůli původnímu rákosovému stropu bylo potřeba v celém bytě vytvořit podhled.

Roubenka U tří skřítků zvítězila ve veřejném hlasování v kategorii interiéry v rámci soutěže Dřevěná stavba roku 2021
Roubenka, kde vládnou skřítci: Útulný interiér lze udělat i bez vysokých nákladů

Rekonstrukce starých objektů je vždycky náročná, ale občas přinese odstranění vrstev starých omítek a dalších nánosů, které se navršily během dlouhých let, i nečekané a příjemné překvapení. V případě vršovického bytu to byla půvabná cihlová klenba na chodbě, k níž se přidaly cihelné obrazce na stěnách celého bytu.

Původním záměrem architektek sice bylo nechat v rámech staré malby, které se objevily během rekonstrukce, ale jejich velmi špatný stav to neumožnil. „Po dohodě s paní majitelkou jsme je očistily až na samotnou cihlu, napenetrovaly proti prašnosti a zachovaly. Staly se ozvláštňujícím interiérovým prvkem. Spojnicí mezi dějinami, které bytem prošly, a současností,“ říká Karolína Röschl.

Bílá barva a světlé tóny

Poloha bytu na východ a jihozápad je zárukou zajímavé hry světla po celý den, přesně jak si paní Andreea přála. Zařízení interiéru ho vydatně podporuje, v prostoru proto převažuje bílá barva nebo světlé tóny a v celém bytě byla použita dřevěná podlaha z běleného dubu.

Veilonovy úžasné momenty jsou představeny v jeho nové knize Green Urbex: The World Without Us
Dechberoucí záběry. Fotograf uchvátil snímky, kde si příroda bere Zemi zpět

V dispozici hlavního obytného prostoru přisoudily architektky hlavní roli sedací a úložné lavici z bělené březové překližky, umístěné podél delší stěny pokoje. „Klientka je vášnivá čtenářka, která večery místo u televize raději tráví nad knihou. A lavice jí k pohodlnému posezení při listování stránkami nabízí nespočet možností,“ vysvětluje Barbora Vu.

Zároveň lavice plní úlohu úložného prostoru, schovává v sobě jeden radiátor, který vytápí plochu k sezení, a supluje polovinu míst k sezení u velkého jídelního stolu. Že výběr právě tohoto zařizovacího prvku prošel nejdelším procesem v celé realizaci, byste asi neuhodli.

Výroba a finální podoba do puntíku naplnila představy investorky, takže se mohl stát dominantním designovým prvkem v minimalistickém interiéru. „Při vzorkování desky jsme dbaly na barevnou a strukturální podobu dřeva na podlaze. Podnož je inspirována bruselským designem a materiálově navazuje na design barových stoliček a jiných interiérových detailů,“ říká Karolína Röschl.

Citlivý repas vrátil půvab židlím, které si paní Andreea přivezla z rodného Rumunska. Sloužily její babičce a pro ni jsou kusem vzpomínek na dětství a mládí. Z Rumunska pochází i květinový koberec, jehož typický vzor je dílem malé rodinné firmy. Další zemí, která je blízká srdci investorky, je sladká Francie. Upomínkou na ni se v obývacím pokoji stala malá komoda. „Dlouho jsme hledaly tu pravou, nakonec se nám povedlo sehnat lékárnickou komodu. Je dokonalá,“ vzpomíná Barbora Vu.

Roli kuchyňského prostoru přebral velký šedý box s varnou plochou, schovanými rozvody digestoře a nespočtem potřebných úložných prostor. Centrální ostrůvek má stejný šedý dekor, v kontrastu ještě tmavší barvy. Pracovní deska z umělého kamene obsahuje zlaté částečky ladící s mosaznou baterií u dřezu.

Ranní oázou světla se stala ložnice, proto v ní dominuje bílá barva. Jedinou výjimku tvoří šedohnědý závěs. Místa zde sice není mnoho, ale pro knihovničku na stěně i potřebné úložné prostory se našlo. Velká vestavná šatní skříň stojí na dlouhé úzké chodbě. Byla vyrobena na míru a doplňuje ji hluboká „komorová“ skříň, která využívá atypickou niku.

Dřevěná města? Ve světě rostou mrakodrapy, Češi řeší předpisy
Dřevěná města? Ve světě rostou mrakodrapy, Češi řeší předpisy

Elegantním a zároveň funkčním nápadem jsou kazetové dveře, které oddělují chodbu od ložnice. Jsou opatřeny nadsvětlíkem, díky němu se denní světlo z ložnice dostane až na chodbu. Čiré sklo v budoucnosti nahradí zajímavější pískované dekorativní, které bylo součástí vchodových dveří do činžáku. Během rekonstrukce objektu došlo k jeho výměně, paní Andreea však sklo, které by skončilo na skládce, zachránila.

Koupelnu a toaletu ukrývají posuvné dveře na celou světlou výšku bytu – téměř tři metry. Polovinu plochy koupelny zabírá sprchový kout, který odděluje od zbytku místnosti jen skleněná příčka v černém rámu. Barevně koresponduje s barvou baterií, koupelnové skříňky, obklady a dlažbou s historizujícím dekorem.

Z původního vybavení nezbylo bohužel nic, ale architektkám se podařilo do interiéru vrátit stopy minulosti. Díky promyšleným detailům, jako je dekor dlažby v koupelně, kazetové dveře, staré kličky a kování, retro radiátory nebo už zmiňované půvabné cihlové obrazce, je byt originální kombinací tradice a současnosti..

Ateliér Bárka
Architektky Barbora Vu a Karolína Röschl společně navrhují od roku 2015. Zaměřují se převážně na menší měřítka architektury, kromě interiérového designu se věnují například rekonstrukcím rodinných domů či návrhům zahrad.

Hlavní zprávy

Zprávy odjinud