Levandule pochází z Persie a její omamné vůni propadli již staří Egypťané a Římané, kteří ji používali k provonění koupelí nebo prádla. Tato rostlina také byla pálena v místnosti nemocných lidí, jednoduše proto, aby vydezinfikovala vzduch.

Oblíbené rostliny pro děti podle Jakuba Krulicha.
Tipy pro malé zahradníky? Masožravé rostliny či citlivka

Levandulová větvička se často ukládá pod polštář, navozuje totiž klidný spánek. Ve středověku se pěstovala v klášterních zahradách (ostatně právě mniši přenesli levanduli přes Alpy do střední Evropy), má také mnoho blahodárných účinků na lidské zdraví. Není tedy překvapením, že se používala jako lék. Ač je symbolem pěstování levandule Francie, komerčně se pěstuje rovněž v Bulharsku či Maďarsku.

Od 16. století se právě v Provence z levandule destilují vonné silice, které se následně používají v kosmetickém průmyslu k výrobě parfémů či vonných olejů. V našich zeměpisných šířkách měla levandule poněkud praktičtější využití, kdy se přidávala do skříní s prádlem, aby odpuzovala moly.

Kvetoucí vistárie
Vistárie: Jak docílit bohaté záplavy květů?

Za druhé světové války omývali zraněným vojákům rány levandulovým roztokem, a to kvůli dezinfekci. Dlouhá léta se sklízela levandule rostoucí divoce, až teprve v 19. století se začala kultivovat. Sklízela se ručně až do 60. let minulého století, kdy se začaly používat stroje.

Levandule najde své uplatnění i v kuchyni. Využívají se převážně květy, ale pozor, musí se použít pouze levandule chemicky neošetřená! Ta, která se používá k ovonění prádla, většinou ošetřená bývá. Je dobré se raději zeptat prodejce, popřípadě si levanduli zakoupit v přímo ve specializovaném kořenářství.

Hrátky s mozaikou
Originální dekorace z mozaiky: jak na to?

Jednoznačně nejznámější potravinou je levandulový med, ze kterého člověk cítí provensálskou pohodu. Koření samotné se používá ke zpestření chuti různých druhů mas, třeba skopového, vepřového či kuřecího. Je ale třeba dávkovat opravdu s citem, levandule je velmi aromatická a váš pokrm se lehce může změnit v mýdlo. Určitě se také vyplatí používat levanduli sušenou, kdy lépe vynikne její aroma.

Největší uplatnění nachází levandule v cukrařině a používá se zejména k ovonění pečiva či krémů – například náplní do makronek na bázi smetany. Používá se stejně jako vanilka, smetana se svaří, přidá se koření a nechá se vylouhovat. Těsně před přípravou krému se pak smetana přecedí. Pokud se tedy budeme věnovat levanduli dále, můžeme se s ní setkat v náplni čokoládových pralinek i v sušenkách.

Chcete zasadit strom? Připravte si jámu už před létem

Výborně se snoubí i s ovocem, například s broskvemi či meruňkami. Z levandule také lehce uděláte levandulový sirup, do kterého se přidávají nejen květy, ale rovnou celé větvičky. Vyrábí se podobným způsobem jako sirup bezinkový.

Kamčatské borůvky
Ovoce, které už možná sklízíte: kamčatská borůvka

Levandulové sušenkySuroviny: 175g hladké mouky, 50g moučkového cukru, 115g másla pokojové teploty,1lžíce levandulových květů
Postup: Levanduli promněte ručně s moučkovým cukrem a nechte chvíli odpočinout. Máslo promíchejte s cukrem, až vznikne krémová konzistence, přidejte mouku, přikrejte utěrkou a nechte v chladu odpočinout asi 20 minut. Těsto rozvalejte na slabý plát a vykrajovátkem vykrajujte různé tvary. Každý kousek pocukrujte a pečte na 170 stupňů asi 10min.