Dům, který dnes navštívíme, je schovaný v jednom ze starých dvorků v 10. pařížském obvodu. Dříve tu bývalo několik maličkých bytů, ty se ale staly kvůli všudypřítomné plísni neobyvatelné. Dřevěné trámy podpírající střešní konstrukci byly prolezlé houbami a nikdo je už nemohl zachránit. Majitelé se rozhodli pro radikální rekonstrukci, ať to stojí, co to stojí. Projektu se ujaly architektky Alia Bengana a Capucine de Cointet.

Z domu nakonec zůstalo jen holé zdivo, všechny ostatní prvky musely pryč. Požadavek majitelů zněl, vytvořit z bývalé bytovky jeden obytný dům pro mladou rodinu. Architekty tedy propojily přízemí, dvě poschodí i sklep v celistvý prostor o celkové ploše 120m2. Na přání majitelů využily čistě přírodní, ekologické materiály, a protože kvůli památkářům nemohly zvětšit okna, více světla do domu vnesly pomocí skleněných stěn v interiéru.

Dům po rekonstrukci

Dům je citlivou kombinací tradičního a moderního stylu; původní kamenná zeď byla ponechána ve své syrové podobě, teplejší dojem nabuzují podlahy a schodiště z dubového dřeva. Ráz nové doby pak interiéru dodávají kovové a skleněné prvky a moderní hexagonální dlažba.

Ačkoli je ve Francii zvykem zateplovat domy zevnitř, tato budova byla zateplena z vnější strany, aby se už tak stísněný vnitřní prostor využil na maximum. Celá rekonstrukce vyšla na 400 tisíc EUR, což je v přepočtu něco přes 10 milionů korun. Zda tato investice stála za to, můžete posoudit sami ve fotogalerii.