Jako první pečeme druhy typu perníčky a zázvorky, které potřebují odležet, aby změkly a zvláčněly. K tomuto procesu přispívá vyšší vzdušná vlhkost, jež se k cukroví nejlépe dostane, pokud ho uložíme do papírové krabice. Naopak plechové dózy a neprodyšné plastové kontejnery perníčkům nesvědčí. Zcela nevhodné je pak pro ně prostředí lednice, kde snad ani nemají šanci změknout. Ideálním místem je chladná spíž. Stejným způsobem naložíme také s pracinkami a vanilkovými rohlíčky.

Spousta lidí ukládá cukroví na balkon a funguje to. Pozor ale na počasí. Je-li prosinec teplejší a deštivý, vlhkosti vzduchu bude na balkoně až příliš a perníčky, pracny i rohlíčky se mohou "rozblemcnout". Podobný efekt nastane, když cukroví namrzne a po následném oteplení zase roztaje. Krabici proto raději vyložte alobalem a v případě výkyvů počasí uskladněte ve špajzce nebo pod postelí v méně vytápěné ložnici.
V papírových krabicích schováváme také cukrovinky ze šlehaných bílků typu kokosky a pusinky. Pořídíme jim však krabici vlastní, neukládáme je do jedné společně s dalšími druhy.
Sušenky, které mají v ústech křupat, uskladníme v plechové nebo plastové dóze, aby do sebe nenatáhly vlhkost a neměkly.
Nepečené cukroví a máslové krémy připravujeme těsně před Vánocemi, protože rychle podléhají zkáze. Kokosové "salámy" a rolády můžeme zabalit do alobalu a uchovat v lednici v celistvém tvaru; na talíř je budeme krájet až při servírování.

V lednici lze uchovávat také vosí hnízda a ořechy, před podáváním je však necháme alespoň hodinu v pokojové teplotě, jinak budou na skus tvrdé. Sladkosti přelité čokoládovou polevou by neměly být na mrazu, čokoláda by zešedla. Opět je tedy lepší najít pro ně místo v chladničce. Veškeré cukroví uložené v lednici bychom měli uzavřít do plastových krabiček, aby do sebe nenasáklo pachy okolních potravin.