Výhled z okna má výrazný vliv na naši psychiku, i když si to za běžného uspěchaného provozu neuvědomujeme. Určitě se však budete cítit příjemněji, pokud se ráno po probuzení podíváte do krajiny, ať už zelené či zasněžené, než když z okna vidíte jen zeď sousedova domu. Rozložení pokojů a oken by tedy mělo být už v projektu přizpůsobeno poloze stavby, aby výhledům z obýváku a ložnice pokud možno nic nepřekáželo.

Inspirace: Půvabné půdní prostory po rekonstrukci

Pěkné výhledy jsou velmi ceněné i u bytů, dokonce jde hned o druhé nejdůležitější kritérium, podle kterého se zájemci o byty rozhodují pro koupi. Tím prvním je "dobrá adresa", tedy přímo centrum nebo aspoň sídliště s dobrou občanskou vybaveností a rychlým spojením do centra. Pokud takto umístěný byt navíc disponuje krásným výhledem, jeho cena se může navýšit až o desítky procent.

Zdroj: Pinterest

Pokud by vám někdo stávající pěkný výhled zablokoval stavbou vysokého domu hned před vašimi okny, můžete se soudně bránit. Nejvyšší správní soud takový případ řešil před několika lety a vynesl precedenční verdikt, podle kterého je možné v případě ztráty možnosti vidět z okna oblohu napadnout stavební řízení a vymáhat odškodnění za vzniklou újmu.

Nejkrásnější skandinávské dřevostavby v černém hávu

Nejvíce ceněné jsou výhledy na historickou část města a výhledy do přírody. Máte-li v místnosti menší okno, při vhodném zarámování může působit až jako obraz na stěně. Velké prosklené plochy pak poskytují úchvatné panoramatické výhledy na krajinu, která se během roku kouzelně mění.