Úsporné sprchové hlavice

Běžnou hlavicí proteče při sprchování zhruba 20 až 25 litrů za minutu. Sprchujete-li se pět minut, objem použité vody bude v podstatě stejný, jako kdybyste si napustili vanu. Úsporné sprchové hlavice mívají spotřebu okolo 10 l za minutu i méně. Náklady za vodu potřebnou ke sprchování vám tedy sníží více jak o polovinu.

Dřevostavby: Vyvracíme mýty, které kolem nich panují

Sprchové šetřiče

Ještě jednodušší možností, jak snížit průtok vody při sprchování, je instalace šetřiče mezi baterii a sprchovou hadici. Jde o malé zařízení, které vodu přiškrtí, a ta se tím do hlavice dostává v menším množství.

Úsporné perlátory

Součástí vodovodních baterií jsou perlátory, které zajišťují provzdušnění vody a souvislý vodní proud. Pokud je doma u starých baterií vyměníte za perlátory úsporné, odrazí se to na spotřebě vody, aniž byste přišli o silný proud. Úsporné perlátory obvykle redukují průtok vody z 12 na 6 litrů za minutu.

Kuchyňské prkénko
Prkénko dřevěné versus plastové: které je z hlediska hygieny vhodnější?

Duální splachování

Staré toalety používají k jedinému spláchnutí až 9 litrů vody, což skutečně není nezbytné. Dnes se už běžně prodávají klozety s duálním splachováním, u nichž si můžete vybrat, zda ke spláchnutí použijete 3 nebo 6 litrů vody podle typu potřeby, kterou jste právě vykonali.

WC Stop a Save-a-flush

Kvůli úspoře vody při splachování si však nemusíte hned kupovat celou novou toaletu. Množství splachované vody lze dávkovat například pomocí malého zařízení WC Stop od české firmy Watersavers, které se instaluje do nádržky. Ještě jednodušší je, když do nádržky vhodíte speciální sáček Save-a-flush naplněný silikonovými krystaly. Ty do sebe absorbují vodu a objem spláchnutí sníží o 1,2 litru.

Zdroj: Youtube