"Thomson je podnikem, který má vše dokonale promyšleno, plánuje dlouhodobě a nepředkládá nepřátelské nabídky," řekl zdroj, kterého kanadský list citoval. Reuters dnes oznámil, že se o něj někdo předběžně zajímá, jméno uchazeče ale nesdělil. Reuters ani Thomson informace listu nekomentovaly.

Reuters poskytuje především data z finančních trhů a z menší části se věnuje žurnalistice. Na stejném trhu se tedy pohybuje jak Thomson, tak Bloomberg. Naopak společnost Dow Jones, na kterou v úterý podala nabídku společnost News Corp, se věnuje především žurnalistice, ovšem s důrazem na ekonomiku.

"V tuto chvíli neuvažujeme o předložení nabídky ani na jednu zmíněnou společnost," řekla mluvčí agentury Bloomberg Judith Czelusniaková. Zpráva, že má o Reuters někdo vážný zájem, nicméně katapultovala cenu akcií firmy skoro o 30 procent. Akcie Reuters jsou k dostání na burze v Londýně a na trhu Nasdaq v USA.

Převzetí Reuters ale nebude pro nikoho jednoduché. Jako problém se může ukázat společnost The Reuters Founder Share Co, která může každou nepřátelskou nabídku zablokovat. Firmu vede 15 správců, jejichž úkolem je dbát na nezávislost, nestrannost, integritu a nepředpojatost této globální zpravodajské organizace. Podle internetových stránek Reuters je jejím členem Jiří Dienstbier.

Zájemci o převzetí by však situaci mohl ulehčit postoj hedgeového fondu ValueAct Capital, který je druhým největším akcionářem skupiny Reuters. Jeho zástupci uvedli, že prodej zřejmě podpoří, nejdříve ale chtějí vědět, jaké plány bude nový majitel mít. ValueAct drží 83,5 milionu akcií, což je o málo méně než největší akcionář Schroder Investment Management.

Partner ValueAct Jeffrey Ubben řekl, že pokud by se Reuters spojil s Thomsonem, jak se v médiích spekuluje, byla by to "pohádková kombinace". I kdyby Reuters zůstal samostatný, ValueAct podle Ubbena věří, že má prostor k dalšímu růstu. O výhodnosti spojení s Thomsonen jsou přesvědčeni i další analytici, protože oba podniky by se vzájemně dobře doplňovaly. Problémem by ale mohl být integrační proces, který by byl patrně složitý.

Akcie skupiny Reuters během dne zpevnily až o 32 procent a dostaly se na 649 pencí, což bylo pětileté maximum. Tržní hodnota firmy se tak dostala k osmi miliardám liber.

Thomson se v poslední době systematicky věnuje posílení aktivit, v jejichž rámci se zaměřuje na finanční informace. Teď navíc prodává jednu ze svých součástí, za kterou by mohl dostat až pět miliard dolarů. Podle analytiků si tím patrně vytváří podmínky k převzetí Reuters. Nelze ani vyloučit, že zájemcem o Reuters bude Rupert Murdoch se svou News Corp, byť už podal nabídku na Dow Jones.

Murdoch nabídl za jednu akcii Dow Jones 60 dolarů, přestože v době nabídky se jedna akcie prodávala jen asi za 37 dolarů. Murdoch tím patrně chtěl dát najevo, že chce Dow Jones za každou cenu, ani vysoká nabídka ale nepřesvědčila rodinu Bancroftových, což jsou hlavní akcionáři skupiny Dow Jones, aby na Murdochovu nabídku kývli.

"Předpokládáme, že nejpravděpodobnějším zájemcem je Thomson, který už je hráčem v odvětví finančních služeb. Vzhledem k tomu, že má asi za pět miliard dolarů předjednaný prodej divize College Education, je na nabídku také finančně dobře připraven," poznamenal analytik finanční společnosti Numis Securities.

Nabídka se podle analytiků bude pohybovat v rozmezí od 610 do 660 pencí, nelze prý ale vyloučit ani cenu vyšší. Objevují se i názory, že za Reuters je možné zaplatit až 750 pencí za akcii.

Akcie mediálních společností jsou nyní centrem pozornosti, o což se postaral právě Murdoch, když předložil nabídku na převzetí společnosti Dow Jones. Ta mimo jiné vlastní ekonomický list The Wall Street Journal, což je pro News Corp pravděpodobně největší lákadlo. Pokud Murdoch s nabídkou na Dow Jones uspěje, výrazně posílí vliv na finanční informace.

V souvislosti s nabídkou na převzetí skupiny Reuters se objevují i další jména. Nejčastěji padají názvy jako Google nebo Microsoft, avšak hovoří se také o podnicích soukromého kapitálu.

Kořeny současné skupiny Reuters sahají do roku 1851, kdy si německý přistěhovalec Paul Julius Reuter v londýnské City otevřel kancelář. Ta prostřednictvím kabelového spojení z Calais do Doveru zajišťovala přenos akciových kurzů mezi Londýnem a Paříží. Ještě předtím však Reuter využíval k této činnosti holubů, kteří dopravovali kurzovní lístky mezi Cáchami a Bruselem.