Ahold na Slovensku provozuje 20 obchodů Hypernova, čtyři prodejny Albert a šest čerpacích stanic. Čisté tržby společnosti Ahold Slovakia loni činily 159 milionů eur (4,3 miliardy Kč).

Ahold již jednou odchod ze Slovenska zvažoval, a to v roce 2007, kdy prodal své obchody v Polsku. Nakonec se však rozhodl na Slovensku zůstat. V zemi ovšem nepokračoval v expanzi a loni naopak podle listu Sme dvě své prodejny na Slovensku zavřel.

Condorum má na Slovensku více než 90 prodejen. Čisté tržby firmy loni činily 127 milionů eur (3,4 miliardy Kč).

„Odchod ze Slovenska umožní managementu soustředit se na pokračování úspěšného rozvoje podnikatelských aktivit v České republice," uvedl Ahold v tiskové zprávě. Prodej jeho slovenských aktivit společnosti Condorum podléhá schválení příslušnými regulačními orgány.

V České republice Ahold provozuje více než 280 supermarketů a hypermarketů Albert. Podle odhadu společnosti Incoma GfK byl český Ahold s podílem 9,7 procenta loni jedničkou na tuzemském trhu rychloobrátkového zboží. Provozní zisk české pobočky Aholdu v loňském roce vzrostl o 37 procent na 537 milionů korun, což bylo maximum od vstupu firmy na český trh v roce 1990.

Na Slovensku patří Ahold mezi největší obchodní řetězce. Jedničkou na trhu je britský řetězec Tesco, jehož tržby na Slovensku loni dosáhly bez daně z přidané hodnoty 1,37 miliardy eur (37 miliard korun). Maloobchodní tržby v zemi v uplynulých čtyřech letech klesaly. Důvodem jsou podle ekonomů dopady ekonomické krize, která se na Slovensku projevila kromě jiného výrazným růstem nezaměstnanosti.