Praha - Krajský soud v Hradci Králové zastavil trestní stíhání bývalých majitelů Ostravsko-karvinských dolů (OKD) Viktora Koláčka a Petra Otavy a někdejšího předsedy představenstva dolů Jana Przybyly.

Všichni tři čelili obžalobě ze zneužívání informací v obchodním styku a ze zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Řekl to místopředseda hradeckého krajského soudu Miroslav Veselský.

Hrozilo až 12 let

"Podle senátu soudu nebyla naplněna skutková podstata žalovaných trestných činů," řekl Veselský. Proti verdiktu hradeckého soudu může státní zástupce podat stížnost k vrchnímu soudu. Podle Veselského je pravděpodobné, že tak státní zástupce učiní.

Obžalovaným hrozil až dvanáctiletý trest. Případ původně řešil Krajský soud v Ostravě. Kvůli možné podjatosti ostravských soudců však loni v září Nejvyšší soud v Brně rozhodl o přidělení případu do Hradce Králové.

Návrh na odebrání kauzy ostravskému soudu podali obžalovaní, podle kterých by soudy na Moravě nerozhodovaly objektivně. Rozsáhlý spis má asi 30 tisíc stran. Podle státního zástupce Koláček s Otavou opatřovali neoprávněné výhody své firmě Karbon Invest, se kterou později ovládli společnost OKD i Českomoravské doly (ČMD).

Koláček s Otavou například poskytoval v letech 1999 až 2003 OKD a ČMD právní služby, personální práce, zprávu obchodních podílů, vedení účetnictví. "Rozdíl mezi skutečnými náklady na tyto činnosti a částkami, které dostávali na účet, je zhruba dvě miliardy," řekl dříve státní zástupce.

V roce 2004 Koláček a Otava doly prodali multimilionáři Zdeňku Bakalovi. Koláčka a Przybylu kriminalisté zatkli v pátek 29. listopadu 2003 v Ostravě. O den později se na policejní stanici v doprovodu svého advokáta dostavil také Otava. Všichni aktéři byli po výslechu a sdělení obvinění propuštěni na svobodu.