Jde o klíčový spor. Projekt Karolina naúzemí bývalé koksovny v Ostravě, je nejrozsáhlejším projektem regenerace vnitřní části města v Česku a jedním z největších developerských projektů v zemi.

Jedná se o územísedmkrát větší než pražské Václavské náměstí.

Soutěž na zástavbu území vyhrála nizozemská developerská společnost Multi Development.

Precedeční spor

Do projektu, který počítá s výstavbou centra s obchody a zábavou, kancelářemi či dvěma stovkami bytů, chce investovat na patnáct miliard korun.

Česká komora architektů označila postup ostravského magistrátu za neregulerní. Architektům se nelíbilo především to, že město zrušilo mezinárodní architektonickou soutěž na podobu Karoliny.

Magistrát nakonec vyhlásil developerskou soutěž. Podle architektů sev ní Ostrava ale neřídila zákonem o veřejných zakázkách.

Architektonická komora přitom označila ostravský případ za precedenční i pro další podobné akce.

"V případě, že by úřad uzavřel náš návrh v kauze Karolina bez sankce, mohl by se stát podobný nesprávný postup při zadávání veřejné zakázky modelem pro jiné zadavatele," řekla už dříve mluvčí komory Markéta Pražanová.

Zastavené řízení

To komora zdůraznila i ve své stížnosti. "V uvedeném postupu spatřuje do budoucna nebezpečí prosazování především majetkových zájmů na úkor optimálního zhotovení urbanisticko-architektonického řešení území," uvedli zástupci komory.

Antimonopolní úřad ale nyní správní řízení zastavil, Česká komora architektů nebyla podle něj vůbec oprávněna takový podnět podat.

Podle úřadu totiž komora nemohla být dodavatelem, uchazečem nebo zájemcem o zakázku. "Nemohla být tím, kterému by v důsledků domnělého porušení zákona vznikla nebo hrozí vznik škody," uvedla v rozhodnutí místopředsedkyně antimonopolního úřadu Jindřiška Koblihová.

Multi Development už představil architektonické návrhy první etapy přestavby území.

Dominantou území by se mělo stát moderní obchodní a volnočasové centrum na ploše přibližně 50tisíc čtverečních metrů, které vyprojektovala kancelář OMA v čele s předním světovým architektem Remem Koolhaasem.

"Je to taková hra kostek. Některé z nich mají zcela otevřené, jiné zase uzavřené stěny," uvedl jeden z projektantů Floris Alkemade.

Obří projekt

Připravuje se také rekonstrukce historických budov ústředny a elektrocentrály, takzvaného dvojhalí, jež jako kulturní památky zůstanou v původním stavu.

Uvnitř by měly vzniknout originální prostory pro koncerty nebo sportovní události i menší zákoutí vhodné například k pořádání výstav.

Nyní firma čeká na vydání územního rozhodnutí, stavební práce by měly začít příští rok na jaře. První etapa by měla být dokončena do poloviny roku 2010, dokončení výstavby celého areálu se očekává v roce 2016.