Rada města se ve středu zabývala i potřebnou změnou územního plánu u pozemků pro stavbu Amazonu. Kvůli tomu totiž ztroskotalo poslední schvalování. Řada zastupitelů se obávala, že pokud prodej pozemků developerovi CTP podpoří a změna územního plánu pak neprojde, může investor vymáhat náhradu zmařené investice. „Návrh na změnu územního plánu můžeme předložit už na květnovém jednání zastupitelstva," oznámil primátor.

Pokračovat v jednání je připravená i společnost CTP Invest, která po posledním zastupitelstvu projekt pohřbívala. „Telefonovali jsme si s vedením Amazonu a potvrdili nám, že stále mají zájem a počkají do dalšího zastupitelstva. Lokalita v Černovické terase je pro ně na prvním místě," sdělil regionální ředitel CTP Tomáš Budař.

Zastupitelé se znovu sejdou 15. dubna. „Pevně věřím, že vypořádání omezení pro danou oblast bude pádným argumentem pro změnu postoje těch kolegů, kteří se hlasování zdrželi nebo nehlasovali vůbec. Udělám vše pro to, aby k tak významné záležitosti pro město Brno a její obyvatele, jakou je získání nového významného investora, stovek pracovních míst, sjezdu na dálnici a milionových finanční dotací do dopravní infrastruktury, rozhodlo zastupitelstvo města jednoznačně," dodal Onderka.

Územní plán v Černovické terase řešila společnost CTP s brněnským magistrátem od začátku jednání. „Dvakrát vydal vyjádření, že stavba je v souladu s územním plánem. Dvacátého ledna jej pak změnil," upozornila mluvčí společnosti Jana Bakešová.

Obvinění

Zároveň firma obvinila Občanskou demokratickou stranu, jejíž zastupitelé upozorňovali na hlavní problémy, že nejedná profesionálně, záměrně blokuje projekt Amazon a vyhrocuje situaci. „Tyto skutečnosti tak bohužel jen potvrzují, že ODS je nekompetentní a nespolehlivá politická strana, která nerespektuje dohody a nejedná v souladu s tím, co říká," řekla Bakešová. Připomněla skutečnost, že zastupitelé strany projekt zpočátku odmítali podpořit kvůli hrozící velké dopravní zátěži. Po domluvě o stavbě dálničního nadjezdu pak našli jiný problém.

Zastupitel a radní za ODS Vít Blaha považuje vyjádření CTP za komické. „Nám z jejich strany taky přišel dopis. O tom, že chtějí pokračovat. Ale nebylo tam nic o naší spolehlivosti či nespolehlivosti. Máslo na hlavě přitom není na naší straně, ale u developera. My jsme rozporovali faktické hledisko. To, že změny neprošly komisemi, měli řešit oni," řekl Blaha.

Další zastupitel za ODS Stanislav Michalík považuje vyjádření CTP za poněkud zvláštní. „Taková slova jsou od CTP trochu levárna. Na podobné vyjádření nárok mají, ale pravda je na opačné straně. My jsme už v únoru na všechny problémy upozorňovali. Na to, že lokalita u letiště je lepší třeba i kvůli tomu, že k ní vede vlečka. Mluvili jsme i o dopravní zátěží a nesouladu s územním plánem, ale to zapadlo. Každopádně si myslím, že upozornit na chyby je profesionální," řekl Michalík.

Pozastavil se přitom nad tím, že CTP obviňuje ze záměrného blokování jen ODS. V zastupitelstvu totiž svůj hlas projektu nedali ani zastupitelé ostatních stran. „Je to dost nefér. Vypadá to, že začala volební kampaň," poznamenal Michalík.

Nabídka kraje platí

Zatím stále platí také nabídka vedení Jihomoravského kraje. Ten chce Amazon v Brně udržet tím, že mu poskytne pozemek u tuřanského letiště. Ani tato varianta se však neobejde bez překážek. Občanské sdružení Čisté Tuřany ve středu upozornilo, že přes pozemek vede plynovod. „Halu Amazonu by tak museli rozdělit na dvě části, nebo udělat přeložku potrubí. Výstavbu haly nad ním jim podle platné legislativy nemohou plynaři povolit," uvedla předsedkyně sdružení Hana Kašpaříková.