Přístroj, který na napjatě očekávané prezentaci v Seattlu představil šéf Amazonu Jeff Bezos, má displej s úhlopříčkou 4,7 palce (11,9 centimetru) a fotoaparát s rozlišením 13 megapixelů. Firma doufá, že Fire Phone se od konkurenčních výrobků odliší například prvkem, který usnadňuje nákup produktů v síti Amazonu. Přístroj by měl být schopen rozpoznávat hudbu, která zní v okolí, a televizní pořady. Prodávat se bude se sluchátky (peckami) s plochými kabely, které mají magnety držet u sebe tak, aby se kabely nezamotávaly.

Fotoaparát má stabilizátor obrazu, přičemž telefon je možné natáčet, a získat tak různý úhel pohledu na zobrazovaný předmět. Bezos v této souvislosti mluví o "dynamické perspektivě" - telefon v podstatě přepisuje obrázek šedesátkrát za vteřinu.

"Co kdyby tu bylo tisíc umělců připravených překreslit obrázek pokaždé, když pohnete hlavou?" poznamenal před stovkami novinářů a dalších účastníků dnešní prezentace.

Agentura Reuters uvedla, že cena telefonu s pamětí 32 gigabytů a dvouletou smlouvou u amerického operátora AT&T bude začínat na 199,99 dolaru (asi 4000 Kč).

Firma rozšiřuje své aktivity

Amazon je největším internetovým obchodem na světě. Firma se už nějakou dobu snaží investovat do rozšiřování svých aktivit i do expanze do nových oblastí, například do videoher či právě chytrých telefonů, které lidé stále častěji používají k nákupům nebo k prohlížení videí.

Akcie Amazonu během prezentace nového přístroje vykazovaly až tříprocentní růst, výrazné zisky ale měly i další akcie. Byla to zřejmě reakce na vystoupení šéfky centrální banky (Fed) Janet Yellenové, která ve stejnou dobu hovořila k měnové politice a vyhlídkám americké ekonomiky.