„Dobrovíz se stane naším 29. evropským distribučním centrem a pomůže nám zvládat současné i budoucí požadavky našich zákazníků," upřesnil regionální ředitel distribučních center Amazonu Erwin Brunner.

Vzniknou nová pracovní místa

Brzké otevření souvisí 
i s tím, že už nyní personální oddělení začíná nabírat nové pracovníky. Manažerkou lidských zdrojů se stala Šárka Semeráková, která se ve dvanácti letech odstěhovala do Kanady. V dospělosti pak začala pracovat pro firmu Amazon, takže otevření české pobočky ji nabídlo zaměstnání 
v její rodné zemi.

„K Amazonu tento týden nastoupilo 35 operačních manažerů, jejichž nábor byl zahájen v lednu letošního roku. Úvodní školení operačních manažerů začne v jednom z 28 evropských distribučních center příští týden. Po zaškolení v Evropě odjedou na měsíc do USA, kde bude jejich školení pokračovat v distribučním centru v Pensylvánii," vysvětlila Semeráková. Jejich náklady na cestu a pobyt jim hradí zaměstnavatel.

Společnost nyní nabírá sto týmových vedoucích a také první tisícovku pracovníků distribučního centra, kteří budou pracovat v jednom 
z hlavních oddělení, a to příjem, naskladnění, balení a vyskladnění zboží.

„Spolupracujeme také 
s úřady práce. Probíhají setkání se zaměstnanci krajských poboček a jejich školení. Zaměstnanci poboček úřadu práce budou schopni asistovat zájemcům o práci v distribučním centru s vyplněním vstupního dotazníku," uvedla Semeráková.

Vedoucí pracovník distribučního centra bude brát 150 korun na hodinu, pracovník potom 110 korun. Měsíční prémie bude ve výši deseti procent. Zaměstnanci budou mít také k dispozici jídelnu 
s obědem za padesát korun. Každý bude mít nárok na pět týdnů dovolené a příspěvek na penzijní a životní pojištění. Doprava do zaměstnání bude zdarma.

Už dnes Amazon zajišťuje dopravu do Centra vráceného zboží v Dobrovízi z Mostu, Chomutova, Kladna, Slaného, Mělníka a od metra Praha Zličín. Trasy a zastávky svozových autobusů budou ještě upřesněny v závislosti na poptávce ze strany zaměstnanců nového distribučního centra.

Začínají úpravy infrastruktury

Na stavbě pracuje každý den přes 250 specialistů z 35 lokálních firem. V tuto chvíli například finalizují výstavbu 10 autobusových zastávek pro hromadnou bezplatnou dopravu zaměstnanců, parkovací stání včetně stání pro hendikepované, motocykly 
a kola.

„Výstavba distribučního centra v Dobrovízi pokračuje hladce. Právě jsme dokončili tendr na stavební společnost, která vybuduje potřebnou infrastrukturu, jako je kruhový objezd na nedaleké křižovatce, chodníky a přechody pro chodce a také obchvat Dobrovíze. Tyto práce začnou zanedlouho," řekl Pavel Sovička, generální ředitel Panattoni Europe pro Českou a Slovenskou republiku.

Obchvat Dobrovíze zahájí v červenci. Výhodou bude propojení Pražské a Kladenské ulice bez nutnosti projíždět centrem obce.

Ředitel pro oblast nemovitostí Amazonu pro Evropskou unii Raimund Paetzman při pondělní prohlídce stavby 
s novináři i zástupci okolních obcí pochválil spolupráci 
s českou vládou. V průběhu tří let od otevření distribučního centra plánuje Amazon nabídnou pracovní uplatnění dva tisíce stálých zaměstnanců a navíc tři tisíce sezonních pracovníků. Amazon tu od roku 2013 provozuje i centrum vráceného zboží.

Čísla o AmazonuCelková doba trvání výstavby: 
80 dní

Celková rozloha pozemku: 235 727 m2 (pozemek pro budovu: 193 947 m2, pozemek pro parkoviště: 27 247 m2, ostatní pozemky pro infrastrukturu: 14 533 m2, skladovací plocha: 114 770 m2, kancelářské a sociální zázemí: 8 225 m2).

Odborníci podílející se na stavbě: 35 firem zapojených do výstavby, 250 až 300 odborníků.

Množství použitého materiálu: 88 722 m2 střešních panelů, 4 175 m2 sendvičových panelů, 13 925 m2 panelů s jádrem z minerální vlny, 710 tisíc kg oceli na provádění ocelové střešní konstrukce, 21 120 m2 betonu pro podlahy, 96 průmyslových vrat.