Údaj nezahrnuje kubánské Američany, kterých loni podle odhadů cestovních kanceláří a diplomatů na Kubu přijelo 350.000. Kuba tyto osoby nadále považuje za své státní příslušníky a nezahrnuje je do statistiky cestovního ruchu. Celkem loni na Kubu zavítalo 2,8 milionu turistů.

Američtí občané nesmějí cestovat na Kubu bez vládního povolení. Toto rozhodnutí je součástí amerického obchodního embarga uvaleného na Kubu před půl stoletím, které může být odvoláno pouze Kongresem.

Politické změny

V poslední době však byly restrikce částečně uvolněné a byl umožněn osobní kontakt mezi lidmi s cílem urychlit politické změny na komunistickém ostrově, který se nachází 145 kilometrů od Floridy. Odrazilo se to v růstu počtu amerických turistů na Kubě. Vláda prezidenta Baracka Obamy také umožnila kubánským Američanům volně cestovat na Kubu a povolila více letištím provozovat charterové lety mezi oběma zeměmi.

Od kubánské revoluce v roce 1959, kdy se ujal moci Fidel Castro, bylo podle dostupných údajů na Kubě nejvíce amerických turistů v době vlády prezidenta Billa Clintona, a to až 70.000. V poledních letech vlády prezidenta George W. Bushe však tento počet klesl v průměru na 30.000.

Turistické cesty na Kubu jsou zásadním politickým tématem jak pro zastánce, tak pro odpůrce embarga.

Kubánci mohou cestovat kamkoliv chtějí, občané USA ne

"To není o prosazovaní demokracie a svobody na Kubě. Není to nic víc než cestovní ruch, zdroj milionů dolarů v rukou Castrovy vlády, která je používá k utlačování Kubánců," prohlásil při slyšení v Kongresu republikánský senátor Marco Rubio poté, co Obamova vláda rozhodla o zmírnění restrikcí. Zastánce uvolnění turistiky, Theodore Piccone z Brookingského institutu, naopak upozorňuje, že je ironií, že Kubánci nyní díky reformám mohou volně cestovat kamkoliv chtějí, zatímco občané USA ne. On sám se domnívá, že by vláda měla více uvolnit možnosti cestování na Kubu, napsala agentura Reuters.