Organizace Defense Distributed získala souhlas americké vlády s publikováním souborů již v červnu letošního roku. Ačkoli měly být přístupné až od středy prvního srpna, plány devíti zbraní se na webových stránkách společnosti objevily již minulý pátek.

Americký prezident Donald Trump a čínský prezident Si Ťin-pching
USA vyhrocují obchodní válku s Čínou. Zvažují dvojnásobek plánovaných cel

Mezi nimi byla i kopie útočné pušky AR 15, která byla v minulosti několikrát použita ke smrtícím útokům na ulicích i ve školách napříč Spojenými státy. Během tří dnů si podle BBC plány stáhlo více než tisíc uživatelů.

Státy podaly žalobu

Vlády osmi amerických států v čele s New Yorkem nebo New Jersey podaly proti rozhodnutí Trumpovy administrativy žalobu k federálnímu soudu v Seattlu ve státě Washington. Soudce Robert Lasnik následně rozhodl o dočasném zákazu zveřejnění souborů až do dalšího jednání, které se uskuteční 10. srpna.

Generální prokurátor označil výrok soudu za vítězství. „Soudce Lasnik udělal přesně to, co jsme požadovali,“ uvedl a vyzval prezidenta Trumpa, aby zabránil dalšímu šíření nebezpečných plánů. Ten později na svém twitteru uvedl, že volná dostupnost plánů „nedává moc smysl“ a že se problémem bude zabývat.

První 3D zbraň vznikla v roce 2013

Spory ohledně veřejně přístupných návodů na výrobu zbraní se táhnou již od roku 2013, kdy Wilson vyrobil první pistoli na světe výhradně za použití technologie 3D tisku a její plány umístil na internet. Odtud si je stáhlo více než sto tisíc uživatelů. Americké ministerstvo zahraničí následně nařídilo soubory z webových stránek odstranit.

Schůzka Pompea a íránského ministra zahraničí? K tomu nedojde, tvrdí Američané

Ministerstvo argumentovalo porušením mezinárodních dohod o kontrole zbraní. Wilson zákaz označil za cenzuru a v roce 2015 se rozhodl bránit soudní cestou. Čtyři roky trvající spory ukončila až červnová mimosoudní dohoda organizace s vládou Spojených států.

Plastové zbraně představují riziko

Kritici organizace Defense Distributed upozorňují, že plastové zbraně jsou výraznou hrozbou z mnoha důvodů. Pomocí návodů a 3D tiskárny si je může vyrobit prakticky každý, navíc je není možné odhalit pomocí detektorů kovu. Kromě toho nemají ani sériová čísla a nikdo tak nemá přehled o počtu vyrobených kusů či jejich pohybu.

Zdroj: Youtube

Obavy nesnižuje ani vysoká cena nejmodernějších 3D tiskáren, které jsou pro výrobu zbraní zapotřebí. Ty v současné době stojí tisíce dolarů, což sice může být příliš pro běžného člověka, ovšem nikoli pro organizované zločinecké skupiny.

Donald Trump a Kim Čong-un.
KLDR porušila slib ze summitu. Vytváří balistické střely, ukázaly satelity

O uklidnění situace se snaží americká Národní střelecká asociace. Ta upozorňuje, že samotné plány a výroba plastových zbraní nepředstavují žádné riziko. Zákony Spojených států totiž použití plastových zbraní tak jako tak zakazují. „Oproti klasickým jsou navíc plastové zbraně nespolehlivé a rozpadnou se po několika výstřelech,“ prohlásil pro CNN zástupce asociace.

Ani podle zakladatele organizace Codyho Wilsona zbraně z 3D tiskáren nikoho neohrožují. „Ještě jsem neviděl, že by někdo s takovou zbraní spáchal zločin. Pokud vím, byl kvůli nim zatčen jen jeden jediný člověk, a to byl jistý muž z Japonska, který byl zvědavý, jak se taková zbraň vyrábí,“ řekl pro BBC.

K dispozici je celá řada modelů

Na webu provozovaném organizací Defense Distributed se kromě pušky ve stylu AR 15 objevily například plány pistole podobné oblíbenému modelu Beretta M9. Uživatelé navíc mohli přispívat vlastními designy zbraní, zásobníků i různého příslušenství.

Zdroj: Youtube

V současné době jsou však stránky mimo provoz. Uživatele na nich uvítá pouze sdělení o dočasném přerušení služeb a výzva k podpoře v boji proti cenzuře.

Donald Trump
Trump je připraven setkat se s prezidentem Íránu. V takové schůzky věřím, řekl